Sindikati o odlasku u penziju: “67 godina je previše”

Zagreb — Hrvatska sindikalna inicijativa “67 je previše”, koja se protivi odlasku u penziju sa 67 godina.

Oni najavljuju da će od 27. aprila početi sa prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma i objavila referendumsko pitanje kojim se predlaže vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u starosnu penziju.

“Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67 godina starosti, da je penalizacija za prevremeni odlazak u penziju previsoka, da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa”, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, prenosi agencija Hina.

Sever je zajedno sa Mladenom Novoselom iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Vilimom Ribićem iz Matice hrvatskih sindikata predstavio na konferenciji za novinare inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum, kojim se traži izmena postojećeg Zakona o penzionom osiguranju.

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosečno živi kraće nego u EU, a da se samo u najrazvijenijim evropskim zemljama, koje su i uvodile duži radni vek, živi duže.

“Život u zdravlju posle 65 godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosek u EU 10 godina. Mi smo bolesna, izradjena i siromašna nacija u kojoj se ljudi teraju da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u penziju”, istakao je Sever.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljaće se, kako je najavljeno, do 11. maja širom Hrvatske, a sindikalni čelnici poručuju da bi glasanjem na referendumu gradjani mogli direktno da ukinu penzionu reformu koju je progurao ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a protiv koje su sindikati još na protestu u oktobru najavili referendum.

Referendumsko pitanje uobličeno je u predlog izmena Zakona o penzionom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu penziju sa 65 godina i 15 godina penzionog staža, pravo na prevremenu starosnu penziju u dobi od 60 godina i sa 35 godina penzionog staža, smanjenje penala za prevremene penzije sa 0,3 na 0,2 posto, te odgadjanje izjednačavanja starosne granice žena i muškaraca za odlazak u penziju.

 

penzioneri.me/TANJUG

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci