Sindikati o odlasku u penziju: “67 godina je previše”

Zagreb — Hrvatska sindikalna inicijativa “67 je previše”, koja se protivi odlasku u penziju sa 67 godina.

Oni najavljuju da će od 27. aprila početi sa prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma i objavila referendumsko pitanje kojim se predlaže vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u starosnu penziju.

“Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67 godina starosti, da je penalizacija za prevremeni odlazak u penziju previsoka, da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa”, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, prenosi agencija Hina.

Sever je zajedno sa Mladenom Novoselom iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Vilimom Ribićem iz Matice hrvatskih sindikata predstavio na konferenciji za novinare inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum, kojim se traži izmena postojećeg Zakona o penzionom osiguranju.

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosečno živi kraće nego u EU, a da se samo u najrazvijenijim evropskim zemljama, koje su i uvodile duži radni vek, živi duže.

“Život u zdravlju posle 65 godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosek u EU 10 godina. Mi smo bolesna, izradjena i siromašna nacija u kojoj se ljudi teraju da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u penziju”, istakao je Sever.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljaće se, kako je najavljeno, do 11. maja širom Hrvatske, a sindikalni čelnici poručuju da bi glasanjem na referendumu gradjani mogli direktno da ukinu penzionu reformu koju je progurao ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a protiv koje su sindikati još na protestu u oktobru najavili referendum.

Referendumsko pitanje uobličeno je u predlog izmena Zakona o penzionom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu penziju sa 65 godina i 15 godina penzionog staža, pravo na prevremenu starosnu penziju u dobi od 60 godina i sa 35 godina penzionog staža, smanjenje penala za prevremene penzije sa 0,3 na 0,2 posto, te odgadjanje izjednačavanja starosne granice žena i muškaraca za odlazak u penziju.

 

penzioneri.me/TANJUG

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci