Zašto ubrzano starimo?

Pojedine greške koje nesvesno pravimo dovode do velike štete, zbog koje organizam brže stari i obolijeva, ističu stručnjaci. Kiseonik većina uglavnom unosi premalo jer diše površno.

Za zdrav izgled, produženu mladost i dobru vitalnost podvrgavanje raznim tretmanima nije uvijek rješenje. Pojedine greške koje nesvesno pravimo dovode do velike štete, zbog koje organizam brže stari i obolijeva, ističu stručnjaci.

* Ekstremno mršavljenje gojaznih dovodi do radikalne razgradnje stomačnog sala i oslobađanja štetnih supstanci koje podstiču upale organizma i ubrzavaju starenje. Lagano mršavljenje i pravilna ishrana sa voćem, povrćem, ribom, malo ugljenih hidrata i unosom puno vode jedini su put do zdravijeg i ljepšeg izgleda.

* Kiseonik većina uglavnom unosi premalo jer diše površno. Tokom vremena ovakav način disanja počinje da šteti disajnim putevima i mozgu, što za posledicu ima loše pamćenje. Da bi se ovakva situacija izbjegla, makar jedanput nedeljno treba otići u prirodu i raditi vježbe za duboko i mirno disanje.

* Unos nedovoljne količine vode dovodi do stvaranja bora na licu, depresivnosti i apatičnosti, loše koncentracije. Takve osobe djeluju starije nego što jesu. Zato je poželjno svakodnevno popiti od 1,5 l do 2 l vode, kao i nezaslađene čajeve. Jedino bubrežni i srčani bolesnici moraju u dogovoru sa ljekarom da nađu optimalnu mjeru.

* Nedovoljno sna iscrpljuje i tijelo i mozak. Ko je u velikom stresu pa malo spava, ima slabe živce. Tijelo manjak sna pokušava da kompenzuje pojačanim uzimanjem hrane, što može u krajnjem ishodu da dovede i do gojaznosti. Da se ovo ne bi dogodilo trebalo bi svake noći neometano da se spava između sedam i osam sati.

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci