Kako do zarade u trećem dobu

Vrijeme je da hobi pretvorite u zaradu, koja uz penziju može da pokrije nepredviđene troškove, ali i donese sitna zadovoljstva.
Milion penzionera prima mjesečno manje od 200 eura.
Međutim, procjenjuje se da, iako većina nema većih zdravstvenih problema, samo dva odsto povremeno radi. Pored napornog rada u smjenama, poput čuvara banaka ili u kioscima, postoje i mnoge druge mogućnosti kako dodatno može da se zaradi neki dinar, bez velikog napora i uz zadovoljstvo. Gotovo da ne postoji hobi ili vještina koja ne donosi novac.
– Pravljenje suvenira je najjednostavniji način da se dodatno zaradi – kaže Dejan Milosavljević iz Nacionalne asocijacije za stare umjetničke zanate i domaću radinost. – To je odlična dopunska djelatnost, ali ne mogu se očekivati velike pare i redovan prihod. Novac može da se zaradi u sezoni kada ima turista, a to je od proljeća do jeseni. Muškarci koji rade suvenire su obično već bili u tom poslu, a žene su daleko kreativnije jer imaju tanje i vještije prste.
Među 600 proizvođača ima onih koji od keramike prave magnete, kućice, šoljice i razne ukrase. Žene štrikaju, heklaju, vezu… Najvažnije za ovaj posao je biti kreativan i imati sposobnost ili zanat. Međutim, dekupaž su mnoge žene naučile tek kada su se penzionisale. Ko odluči da na ovaj način dodatno zaradi, mora da prati trendove i ne nudi robu koja je njemu lijepa, već onu koja je tražena na tržištu. Tržište je prezasićeno dekupaž poslužavnicima i saksijama sa cvjetnim dezenom, ali možda će kutije za naočare ili narukvice sa kopijama čuvenih slika moći brže da se prodaju. Takođe, sve što se pravi za djecu mora da bude aktuelno, u čemu može da pomogne gledanje crtanih filmova.
Kreativne žene mogu da prave i praznične ukrase, o čemu moraju da razmišljaju na vrijeme i žito zasiju i badnjak spreme u decembru, a korpice za jaja naprave u martu. Uvijek treba ići korak unaprijed i ne praviti ukrase koji su se već prodavali.
Vlasnici stanova u centru grada imaju blago koje bi morali da koriste dok čekaju skromnu penziju. Ukoliko nemaju vikendicu, mogu da iznajme stan van centra za manje novca i svoj izdaju turistima. Najbolji prihod se dobija kada lično vlasnik daje ključ, čisti i mijenja posteljinu, jer već ima dovoljno slobodnog vremena. Međutim, stan može i da preda agenciji i samo da se uzima novac.
Ko ima kuću sa okućnicom, ne smije da dozvoli da čeka penziju ne radeći ništa. Rad u bašti je blagotvoran za zdravlje, a biljke oplemenjuju. Postoji bezbroj načina da se zaradi u bašti, a svaki počinje analizom zemljišta. Ukoliko je kvalitet dobar, treba odabrati biljke. Voće se preporučuje samo onima koji mogu da čekaju nekoliko godina, a na 10 ari treba gajiti biljke poput blitve, rukole, kelja, ukrasne tikvice ili neke slične tražene biljke. Recimo, spanać može da se gaji na otvorenom, ali i u plasteniku i bere tokom čitave zime, kada je i najskuplji. Manje je zahtjevan od salate i mladog luka, a jedini neprijatelji su mu puževi.
Dobar izbor je i blitva koja, kada se jednom posije u martu, dvije godine se samo beru listovi koji bujaju. Listovi se vezuju po deset u vezici i sve što se ne proda blanšira se i zamrzava, pa zimi može da se prodaje ribljim restoranima.
Neuporedivo je isplativije kada se povrće gaji u plasteniku (kvadrat je 12 evra), jer paprike i paradajz donose najveću zaradu, a od viška može da se pravi zimnica i ponovo prodaje. Prihod od plastenika velikog jedan hektar veći je nego od 150 hektara pod pšenicom. Ko ima iskustva i umije da napravi dobar raspored, tokom čitave godine može da mijenja biljke i prodaje ih.
UNOVČITE ZNANjE
Inrtelektualci imaju širok dijapazon mogućnosti da dodatno zarade.
Pored privatnih časova (iz svih predmeta) mogu i da rade domaće zadatke sa djecom, možda i brinu o njima kad se vrate iz škole, dok roditelji ne dođu kući. Mogu da pogledaju plan rada za osnovnu i srednju školu i prepričaju djeci lektire, pripreme pismene radove iz srpskog jezika i književnosti, biologije, geografije, istorije… Radove mogu da pošalju i mejlom. Seminarski i diplomski radovi su skuplji (oko 100 evra i više) i pišu se prema dogovorenoj temi i literaturi. I penzioneri na selu mogu dobro da zarade, jer mnogi nastavnici traže da djeca prave herbarijume i insektarijume. Spisak biljaka se nalazi na internetu, a zbirke se prodaju za oko 6 eura.
.
penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci