Po pitanju vraćanja penzija, grčka vlada se nalazi između čekića i nakovnja

Ako bi grčka vlada odlučila da doslovce ispoštuje odluku Vrhovnog upravnog suda ove zemlje koji je presudio da je smanjenje penzija neustavno i do centa vratila sav uzeti novac, našla bi se – blago rečeno – u velikom problemu.

Grčka vlada se suočava sa posledicama poštovanja odluke Državnog saveta (Vrhovnog upravnog suda u ovoj zemlji) kojom je pre četiri godine zaključeno da su smanjenja penzija kao i ukidanje tzv. božićnog dodatka, bili neustavni.

Ako bi grčka vlada odlučila da se u potpunosti pridržava ove odluke, morala bi da vrati enormnu sumu od 4,2 milijarde evra godišnje računajući od jula meseca 2015. godine – kada je sud doneo odluku – do decembra 2018. godine. A ovo pokriva samo one slučajeve penzionera koji su podneli tužbu nakon odluke Državnog saveta Grčke. Ako bi se obuhvatili i penzioneri koji su tužbu podneli između 2012. godine i jula 2015. godine, troškovi bi se uvećali.

Pravni stručnjaci se ne slažu oko vraćanja iznosa koji se plaćaju od jula meseca 2015. do maja 2016. godine – kada su uvedene odredbe novog zakona o penzijskoj reformi.

Ministarka rada u vladi Grčke Efi Ahdzioglu je u poslednje vreme govorila o vraćanju barem dela novca koje država po zakonu duguje penzionerima.

Dakle, grčka vlada se suočava sa teškim izborom: da isplati dovoljno zaostalih penzija i božićnih dodataka koje duguje kako bi zadovoljila penzionere, naročito kada se ima u vidu da u oktobru idu izbori u Grčkoj, ili da ne isplati sumu koja bi bila toliko velika da bi poremetila fiskalnu politiku i veliki planirani suficit koji je dogovoren sa stranim zajmodavcima.

Koliko bi grčki penzioneri pojedinačno imali koristi od vraćanja penzija? Procene se kreću od 650 evra, za poljoprivredne penzionere sa niskim penzijama, do neverovatnih 27.000 evra za penzionere kojima treba da se vrati i glavni deo penzije i neisplaćeni dodaci za period od tri i po godine.

 

penzioneri.me/penzin.rs/Ekathimerini

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci