Zbog ovoga ste tako umorni

Pet neočekivanih uzroka umora.

Otišli ste na spavanje na vreme, niste se buidili u toku noći… I opet ste se probudili kao da su vas tukli celi noć? Ovi faktori su čest uzrok neobjašnjivog umora:

Neuredan radni prostor

Dve reči: mentalna iscrpljenost. Što više predmeta imate u vidnom polju (gomila papira i fascikli na radnom stolu na poslu, haos u kuhinji zatrpanoj prljavim sudovima…), to je vašem mozgu teže da filtrira ono što je važno i da se fokusira. Rezultat? Bićete mrtvi umorni vrlo brzo.

Ne jedete redovno

Ako jedete u pravilnim vremenskim razmacima tokom dana (ne odlažete ručak da biste završili posao, ne preskačete doručak jer kasnite na posao), nivo energije će vam biti stabilan tokom dana i bićete manje umorni. Ukoliko baš žurite, pojedite barem malo voća, nekoliko badema i banana su dobar izbor. U toku dana, dve, tri kockice crne čokolade i jabuka će vam pomoći da pregurate do ručka.

Niste fizički aktivni

Ne morate vežbati satima, ali dvadesetak minuta laganih vežbi ujutru ili šetnja bržim hodom do posla će vam pomoći da se osećate bolje i imate više energije do kraja dana.

Fali vam gvožđa

Ako ne unosite dovoljno gvožđa, posledice kao što su problemi sa koncentracijom, umor, nervoza ćete osetiti vrlo brzo. Gvožđe je jako važno za funkcionisanje našeg organizma jer bez njega crvena krvna zrnca ne bi mogla da transportuju kiseonik tamo gde treba. Pošto naše telo ne stvara gvožđe, moramo ga unositi svakodnevno, putem namirnica koje konzumiramo.

Jedite dovoljno tamnozelenog lisnatog povrća, jaja, nemasnog mesa, orašastih plodova, u kombinaciji sa citrusnim voćem i povrćem koje sadrži vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

Previše spavate

Ovo možda zvuči čudno, ali, ako ste stalno umorni, a generalno dobro spavate, možda bi trebalo da pokušate da spavate manje, odnosno da ustajete ranije. Kvalitet sna, a ne kvanititet je ono što je važno. Ljudi koji spavaju duže od devet sati noću, podložni su bolestima koliko i oni koji pate od nesanice.

 

penzioneri.me/mondo.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci