Srbija: Spriječena diskriminacija korisnika porodične penzije

Ustavni sud Srbije utvrdio je, na inicijativu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, da odredba člana 28 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koja predviđa da pravo na porodičnu penziju preminulog, koji je u vreme zaključenja braka navršio 65 godina, može da nasledi njegov bračni drug pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine, nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Poverenica je saopštila da je inicijativa podneta nakon nekoliko pritužbi građana i građanki kojima je usled primene ove odredbe bilo onemogućeno da nakon smrti bračnog druga ostvare jedno od ključnih prava na materijalno obezbeđenje i socijalnu sigurnost.

Jankovićeva ističe da odluka Ustavnog suda pokazuje da borba za ravnopravnost daje konkretne rezultate i da će značajno uticati da se ispravi nepravda naneta osobama na koje se odnosila neustavna odredba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Ne sme se dozvoliti da u našem pravnom sistemu postoje odredbe koje predstavljaju sistemsku diskriminaciju građana i građanki po bilo kom osnovu i naš zadatak je da ukažemo na njihovo postojanje”, rekla je Jankovićeva.

U predlogu za ocenu ustavnosti, koji je Jankovićeva podnela Ustavnom sudu, navodi se da se navedeni diskriminatorni uslov, ne može pravdati objektivnim razlozima i da se zloupotreba ovog prava može sprečiti nizom drugih pravnih sredstava koje građane i građanke neće stavljati u neravnopravan položaj samo zato što su sklopili brak sa osobom koja je navršila 65 godina života, navodi se u saopštenju.

 

penzioneri.me/tanjug

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci