Iza nje 35 godina radnog staža, a dobija penziju od samo 232 marke

Verovali ili ne, penzija bivšeg radnika koji je radio nešto više od 35 godina iznosi oko 232 konvertibilne marke ili oko 26 odsto od prosečne plate u Republici Srpskoj.

Narodni poslanik Jelena Trivić kaže da joj se obratila penzionerka Ljubica Milanović iz Kostajnice, sa problemom niske penzije. Po njenim rečima, Milanovićeva je radila dve godine i sedam meseci u Srbiji i 33 godine u BiH.

– Ona tvrdi da ima penziju od našeg Fonda PIO u iznosu od 225 KM, te iz Srbije devet evra – navodi Trivićeva.

Zato je tražila objašnjenje od Fonda PIO RS kako ova penzionerka sa 33 godine radnog staža ima penziju koja je niža od minimalne penzije za korisnike koji imaju 30 godina radnog staža.

U Fondu PIO su odgovorili kako su provjerom ustanovili sledeće: Milanovićeva je korisnik prava na starosnu penziju od decembra 2011. Ukupan penzijski staž iznosi 35 godina i 13 dana, od toga staž u Srbiji u trajanju 2 godine, 8 meseci i 29 dana, staž u Republici Srpskoj u trajanju 19 godina, 6 meseci i 9 dana i staž u bivšoj BiH u trajanju 12 godina, 8 meseci i 15 dana.

– Prema navedenom, imenovana je korisnik srazmerne penzije. Pravo na penziju je određeno na pravilan i zakonom zasnovan način, shodno stažu ostvarenom u BiH, odnosno Republici Srpskoj i Srbiji, te je penzija imenovanog korisnika, po svom obeležju, srazmerna, a ne samostalna – navode u Fondu PIO, piše Srpskainfo.

Objašnjavaju da se, u skladu sa Zakonom, zagarantovane najniže penzije ne odnose na srazmerne penzije ostvarene primenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju i Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH.

– Na osnovu izloženog može se potvrditi da se u slučaju korisnika Ljubice Milanović radi o korisniku srazmerne penzije, a ne samostalne penzije, koja se shodno zakonskim propisima određuje za staž osiguranja ostvaren u dve ili više država. Pri tome svaka država, odnosno njen nosilac osiguranja, određuje srazmernu penziju i vrši isplatu srazmerne penzije za staž ostvaren na području te države. Stoga imenovana korisnica prava, iako sa ukupnim penzijskim stažom u trajanju 35 godina i 13 dana ne može biti svrstana u četvrti nivo najniže penzije, za staž od 30-40 godina, sa iznosom 307,09 KM, već joj se, shodno izračunu, kao korisniku srazmerne penzije, isplaćuje penzija u iznosu 232,50 KM,  a za staž ostvaren u BiH – Republici Srpskoj, dok se drugi pripadajući iznos, po osnovu 2 godine i 8 meseci i 29 dana isplaćuje od strane nosioca osiguranja u Srbiji, gde je taj staž i ostvaren – objašnjavaju u Fondu PIO RS.

 

penzioneri.me/srspska.info

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci