Jedan sat popodnevnog sna za bolje kognitivne sposobnosti starijih osoba

Očuvanje sposobnosti pamćenja, jasnog razmišljanja i donošenja odluka, ključni je cilj u procesu starenja. Koja je uloga popodnevnog sna u pomoći starijim osobama da zadrže zdrave mentalne funkcije?

Rezultati istraživanja, provedenog u Kini na gotovo 3.000 odraslih osoba u dobi od 65 ili više godina, o uticaju popodnevnog odmora na mentalno zdravlje, objavljeni su u stručnom časopisu the Journal of the American Geriatrics Society.

Gotovo 60% ispitanika je potvrdilo da odrijema poslije ručka. Njihov san je trajao između 30 i više od 90 minuta, prosječno 63 minuta.

Popodnevni san i mentalno stanje

Učesnici su podvrgnuti testovima za procjenu mentalnog stanja. Odgovarali su na jednostavna pitanja primjer o datumu i godišnjem dobu, rješavali neke osnovne matematičke probleme, zamoljeni su zapamtiti i sjetiti se nekih riječi, kopirati crteže jednostavnih geometrijskih likova. Rezultati ovih testova su upoređeni s navikama popodnevnog drijemanja i noćnog spavanja.

Jedan sat poslije ručka

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje odspavaju sat vremena poslije ručka, bolje su rješavale testove u odnosu na ljude bez te navike.

Takođe, ispitanici čiji popodnevni san traje sat vremena, pokazuju bolje rezultate od onih koji se odmaraju kraće ili duže.

Uz 60-minutnu siestu, pet godina mlađi

Kod osoba koje ne spavaju popodne, te onih koje kratko ili dugo spavaju nakon ručka zabilježene su  četiri do šest puta slabije mentalne sposobnosti u odnosu na one koji to čine jedan sat, odnosno, njihove sposobnosti odgovaraju pet godina starijim osobama.

Nije nam poznato jesu li sprovedena istraživanja kako popodnevni san utjiče na mentalne sposobnosti mlađe populacije. U mediteranskim zemljama običaj sieste omogućava popodnevni odmor i radno aktivnim osobama.

penzioneri.me/krenizdravo.rtl.hr

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci