Jedan sat popodnevnog sna za bolje kognitivne sposobnosti starijih osoba

Očuvanje sposobnosti pamćenja, jasnog razmišljanja i donošenja odluka, ključni je cilj u procesu starenja. Koja je uloga popodnevnog sna u pomoći starijim osobama da zadrže zdrave mentalne funkcije?

Rezultati istraživanja, provedenog u Kini na gotovo 3.000 odraslih osoba u dobi od 65 ili više godina, o uticaju popodnevnog odmora na mentalno zdravlje, objavljeni su u stručnom časopisu the Journal of the American Geriatrics Society.

Gotovo 60% ispitanika je potvrdilo da odrijema poslije ručka. Njihov san je trajao između 30 i više od 90 minuta, prosječno 63 minuta.

Popodnevni san i mentalno stanje

Učesnici su podvrgnuti testovima za procjenu mentalnog stanja. Odgovarali su na jednostavna pitanja primjer o datumu i godišnjem dobu, rješavali neke osnovne matematičke probleme, zamoljeni su zapamtiti i sjetiti se nekih riječi, kopirati crteže jednostavnih geometrijskih likova. Rezultati ovih testova su upoređeni s navikama popodnevnog drijemanja i noćnog spavanja.

Jedan sat poslije ručka

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje odspavaju sat vremena poslije ručka, bolje su rješavale testove u odnosu na ljude bez te navike.

Takođe, ispitanici čiji popodnevni san traje sat vremena, pokazuju bolje rezultate od onih koji se odmaraju kraće ili duže.

Uz 60-minutnu siestu, pet godina mlađi

Kod osoba koje ne spavaju popodne, te onih koje kratko ili dugo spavaju nakon ručka zabilježene su  četiri do šest puta slabije mentalne sposobnosti u odnosu na one koji to čine jedan sat, odnosno, njihove sposobnosti odgovaraju pet godina starijim osobama.

Nije nam poznato jesu li sprovedena istraživanja kako popodnevni san utjiče na mentalne sposobnosti mlađe populacije. U mediteranskim zemljama običaj sieste omogućava popodnevni odmor i radno aktivnim osobama.

penzioneri.me/krenizdravo.rtl.hr

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci