Jedan sat popodnevnog sna za bolje kognitivne sposobnosti starijih osoba

Očuvanje sposobnosti pamćenja, jasnog razmišljanja i donošenja odluka, ključni je cilj u procesu starenja. Koja je uloga popodnevnog sna u pomoći starijim osobama da zadrže zdrave mentalne funkcije?

Rezultati istraživanja, provedenog u Kini na gotovo 3.000 odraslih osoba u dobi od 65 ili više godina, o uticaju popodnevnog odmora na mentalno zdravlje, objavljeni su u stručnom časopisu the Journal of the American Geriatrics Society.

Gotovo 60% ispitanika je potvrdilo da odrijema poslije ručka. Njihov san je trajao između 30 i više od 90 minuta, prosječno 63 minuta.

Popodnevni san i mentalno stanje

Učesnici su podvrgnuti testovima za procjenu mentalnog stanja. Odgovarali su na jednostavna pitanja primjer o datumu i godišnjem dobu, rješavali neke osnovne matematičke probleme, zamoljeni su zapamtiti i sjetiti se nekih riječi, kopirati crteže jednostavnih geometrijskih likova. Rezultati ovih testova su upoređeni s navikama popodnevnog drijemanja i noćnog spavanja.

Jedan sat poslije ručka

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje odspavaju sat vremena poslije ručka, bolje su rješavale testove u odnosu na ljude bez te navike.

Takođe, ispitanici čiji popodnevni san traje sat vremena, pokazuju bolje rezultate od onih koji se odmaraju kraće ili duže.

Uz 60-minutnu siestu, pet godina mlađi

Kod osoba koje ne spavaju popodne, te onih koje kratko ili dugo spavaju nakon ručka zabilježene su  četiri do šest puta slabije mentalne sposobnosti u odnosu na one koji to čine jedan sat, odnosno, njihove sposobnosti odgovaraju pet godina starijim osobama.

Nije nam poznato jesu li sprovedena istraživanja kako popodnevni san utjiče na mentalne sposobnosti mlađe populacije. U mediteranskim zemljama običaj sieste omogućava popodnevni odmor i radno aktivnim osobama.

penzioneri.me/krenizdravo.rtl.hr

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci