S godinama se boginje teže podnose

Boginje se najčešće javljaju kod djece, ali nije rijetkost da se pojave i kod odraslih u zrelim godinama. Ljekari kažu da to nije ništa neobično, jer oni koji ih nisu preležali u djetinjstvu preleže ih kasnije sa svojom djecom.


Činjenica je, međutim, da „crvene tačkice“ po koži stariji teže podnose nego djeca. Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti koje se karakterišu osipom po koži i simptomima oboljenja najčešće disajnih organa, praćenih povišenom temperaturom. Najpoznatije su male boginje – morbili, srednje boginje – varicella, crvenka – rubeola i danas iskorijenjene, ali najopasnije velike boginje – variola vera.

– Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u djetinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa djecom. Ali, za razliku od djece mlađeg uzrasta, gdje ova bolest gotovo uvijek protiče sa blagim simptomima, uz minimum komplikacija, uz mirovanje i toaletu promjena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promjena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku herpes zostera,.danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija – kaže za “Danas” dr Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad.

Male boginje kod nas gotovo su iščezle u drugoj polovini prošlog vijeka obaveznom vakcinacijom male djece za koje su one i najopasnije. Međutim, sa jačanjem antivakcinalnog lobija, kako tvrdi naša sagovornica, opao je procenat vakcinisane djece, pa su se u dva maha sporadično javile i kod djece, ali i kod mlađih odraslih osoba, što može u budućnosti predstavljati veliki problem.

Osip na koži ponekad zna da zavara i same ljekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da „crvene tačkice“ pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje. Doktorka Lazić ističe da se to može dogoditi jer sve vrste boginja mogu da imaju i atipične oblike, te se mogu zamijeniti sa drugim oboljenjima, pa i sa alergijama.

– Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorijenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet, pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, kaže dr Lazić i ističe da je aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta, uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci