S godinama se boginje teže podnose

Boginje se najčešće javljaju kod djece, ali nije rijetkost da se pojave i kod odraslih u zrelim godinama. Ljekari kažu da to nije ništa neobično, jer oni koji ih nisu preležali u djetinjstvu preleže ih kasnije sa svojom djecom.


Činjenica je, međutim, da „crvene tačkice“ po koži stariji teže podnose nego djeca. Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti koje se karakterišu osipom po koži i simptomima oboljenja najčešće disajnih organa, praćenih povišenom temperaturom. Najpoznatije su male boginje – morbili, srednje boginje – varicella, crvenka – rubeola i danas iskorijenjene, ali najopasnije velike boginje – variola vera.

– Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u djetinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa djecom. Ali, za razliku od djece mlađeg uzrasta, gdje ova bolest gotovo uvijek protiče sa blagim simptomima, uz minimum komplikacija, uz mirovanje i toaletu promjena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promjena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku herpes zostera,.danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija – kaže za “Danas” dr Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad.

Male boginje kod nas gotovo su iščezle u drugoj polovini prošlog vijeka obaveznom vakcinacijom male djece za koje su one i najopasnije. Međutim, sa jačanjem antivakcinalnog lobija, kako tvrdi naša sagovornica, opao je procenat vakcinisane djece, pa su se u dva maha sporadično javile i kod djece, ali i kod mlađih odraslih osoba, što može u budućnosti predstavljati veliki problem.

Osip na koži ponekad zna da zavara i same ljekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da „crvene tačkice“ pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje. Doktorka Lazić ističe da se to može dogoditi jer sve vrste boginja mogu da imaju i atipične oblike, te se mogu zamijeniti sa drugim oboljenjima, pa i sa alergijama.

– Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorijenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet, pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, kaže dr Lazić i ističe da je aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta, uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci