Ekstremnim vežbama do vitalnosti u starosti

List Guardian pisao je o ljudima u poodmaklim godinama koji tijelo izlažu ekstremnim sportskim naporima kako bi očuvali zdravlje i vitalnost.

Dr Beti Holsen Smit (72) svakog dana trči na traci 12 sati. Još stariji, 94-godišnji dr Čarls Ejster, bavi se bodibildingom od svoje 86. godine. Tvrdi da je zahvaljujući tome zaustavio sarkopeniju (gubitak mišićne snage usled starenja).

Kako starimo, tijelo prati prirodni tok degenaracije, objašnjava Keli Maršal, fitnes stručnjak. Međutim, može se uticati na brzinu i stepen ove promjene. Ako nastavimo da stimulišemo mišićna vlakna treninzima snage i intenzivnim periodima vježbanja, možemo ih neutralisati. “Sve dok im je srce zdravo i dok ne postoje urođeni defekti, starije osobe ne bi trebalo da se plaše da svoja tijela dovode do granica izdržljivosti”, kaže Maršal.

Vježba ne mora da bude ekstremna da bi bila blagotvorna. Prema njenim riječima, redovno vježbanje pomaže u prevenciji više od 20 hroničnih stanja uključujući srčana oboljenja, šlog, dijabetes, rak, mentalna oboljenja… Postoji velika potreba da se stariji obrazuju, ne samo o važnosti vježbanja, već i o pravilnim načinima. Treba naći vježbe koje odgovaraju određenoj osobi i njenim potrebama.

Silvija Getiker, trener dr Ejstera, kaže da nema dovoljno istraživanja o uticaju vježbi na ljude starije od 70 godina. Slaže se da u svakom fitnes režimu za starije ljude akcenat treba da bude na sprečavanju gubitka mišićne mase. Mišići, objašnjava, imaju ogroman uticaj na cjelokupno zdravstveno stanje organizma, uključujući i organe i mozak.

Kako bilo, Beti i Čarls ne nameravaju da promjene svoj način života – života ekstremnih sportista u trećem dobu.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci