Ekstremnim vežbama do vitalnosti u starosti

List Guardian pisao je o ljudima u poodmaklim godinama koji tijelo izlažu ekstremnim sportskim naporima kako bi očuvali zdravlje i vitalnost.

Dr Beti Holsen Smit (72) svakog dana trči na traci 12 sati. Još stariji, 94-godišnji dr Čarls Ejster, bavi se bodibildingom od svoje 86. godine. Tvrdi da je zahvaljujući tome zaustavio sarkopeniju (gubitak mišićne snage usled starenja).

Kako starimo, tijelo prati prirodni tok degenaracije, objašnjava Keli Maršal, fitnes stručnjak. Međutim, može se uticati na brzinu i stepen ove promjene. Ako nastavimo da stimulišemo mišićna vlakna treninzima snage i intenzivnim periodima vježbanja, možemo ih neutralisati. “Sve dok im je srce zdravo i dok ne postoje urođeni defekti, starije osobe ne bi trebalo da se plaše da svoja tijela dovode do granica izdržljivosti”, kaže Maršal.

Vježba ne mora da bude ekstremna da bi bila blagotvorna. Prema njenim riječima, redovno vježbanje pomaže u prevenciji više od 20 hroničnih stanja uključujući srčana oboljenja, šlog, dijabetes, rak, mentalna oboljenja… Postoji velika potreba da se stariji obrazuju, ne samo o važnosti vježbanja, već i o pravilnim načinima. Treba naći vježbe koje odgovaraju određenoj osobi i njenim potrebama.

Silvija Getiker, trener dr Ejstera, kaže da nema dovoljno istraživanja o uticaju vježbi na ljude starije od 70 godina. Slaže se da u svakom fitnes režimu za starije ljude akcenat treba da bude na sprečavanju gubitka mišićne mase. Mišići, objašnjava, imaju ogroman uticaj na cjelokupno zdravstveno stanje organizma, uključujući i organe i mozak.

Kako bilo, Beti i Čarls ne nameravaju da promjene svoj način života – života ekstremnih sportista u trećem dobu.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci