Zaboravljeno 11.000 srazmjernih penzionera

Za oko 11 hiljada građana Crne Gore, takozvanih srazmjernih penzionera, ne važi povećanje granice minimalne penzije, i značajan broj njih živi sa primanjima ispod linije siromaštva.

Da bi se njihova situacija poboljšala, potrebno je izmijeniti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali i omogućiti razmjenu informacija kako bi crnogorski Fond PIO znao koliko iznose dio penzije koji primaju iz drugih država.

Srazmjerni penzioneri su penzioneri koju su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz više bivših jugoslovenskih reublika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplućuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Kako ne postoji mogućnost razmjene informacija između fondova ovih država o iznosu koji svaki od njih isplaćuje, u zakone o penzijskom i invalidskom osiguranju svake države je navedeno da se granica minimalne penzije ne odnosi na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora.

Od septembra je minimalna penzija u Crnoj Gori 253 eura, ali oko 11 hiljada penzionera u Crnoj Gori, deset odsto ukupnog broja, i dalje prima penziju iz ovog Fonda u nižem iznosu.

Nekoliko ovih srazmjernih penzionera se proteklih dana obratilo “Vijestima” ukazujući na probleme koje imaju i da sve teže žive.

”Vijesti” su zbog toga pitale Fond PIO da li je moguće njima povećati iznos penzije, kako bi zbir penzija koje primaju bio na granici minimalne penzije, da li bi trebalo promijeniti neki zakon kako bi se pomoglo ovoj grupi penzionera i da li Vlada i poslanici treba da pokrenu izmjenu zakona.

”Kada se govori o srazmjernim penzijama, potrebno je imati u vidu da je Fond institucija koja rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonskom regulativom koja se odnosi na ovu oblast. Kako je odredbama člana 29 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju jasno propisano da se određivanje najniže penzije ne primjenjuje na srazmjerne penzije, do eventualne izmjene zakonskih propisa ne postoji zakonski osnov za drugačije postupanje”, odgovorili su iz Fonda PIO.

Iz ove institucije su naveli i da trenutno isplaćuje penziju za 11.117 korisnika srazmjerne penzije, čiji je iznos crnogorskog dijela penzije niži od najnižeg iznosa penzije, ali i da nisu u posjedu informacije o primanjima koje ti penzioneri imaju iz drugih država, odnosno ne znaju kome je zbir svih penzija koje prima niži od nove granice minimalne penzije u Crnoj Gori.

Poznavalac ove problematike kazao je da je velikoj većini ovih penzionera sada zbir svih penzija koje primaju niži od crnogorskog iznosa minimalne penzije, ali i da bi bilo pravno nemoguće a i nepravedno da se svima iznos crnogorskog dijela penzije poveća na iznos minimalne.

On rješenje vidi u uvođenju neke vrste naknade koja bi se pojedinačno određivala za svakog srazmjernog penzionera kako bi zbir svih penzija koje prima i te naknade bila na granici minimalne penzije, a da bi korisnici bili obavezni da redovno Fondu dostavljaju zvanične podatke o iznosima penzija koje primaju iz drugih država.

Pripremaju modalitet za decembarsku pomoć
Iz Vlade je najavljeno da će u decembru sa novembarskom penzijom dijelu ugroženih penzionera biti isplaćen dodatni iznos novca, kao i da će modalitet te pomoći, odnos, iznos i kriterijume za primanje odrediti Fond PIO.

”Fond PIO Crne Gore u saradnji sa Vladom priprema modalitete isplate jednokratne pomoći penzionerima, kojima će biti određeni njeni opseg i visina, a na način koji će obezbijediti pravednu raspodjelu pomoći uz obuhvat što većeg broja penzionera. S tim u vezi, Fond i Ministarstvo finansija razmatraju mogućnost da se isplatom jednokratne pomoći obuhvate i korisnici srazmjernih penzija, te se i za ovu kategoriju pripremaju odgovarajući modaliteti isplate”, naveli su “Vijestima” iz Fonda PIO.

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci