Zaboravljeno 11.000 srazmjernih penzionera

Za oko 11 hiljada građana Crne Gore, takozvanih srazmjernih penzionera, ne važi povećanje granice minimalne penzije, i značajan broj njih živi sa primanjima ispod linije siromaštva.

Da bi se njihova situacija poboljšala, potrebno je izmijeniti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali i omogućiti razmjenu informacija kako bi crnogorski Fond PIO znao koliko iznose dio penzije koji primaju iz drugih država.

Srazmjerni penzioneri su penzioneri koju su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz više bivših jugoslovenskih reublika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplućuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Kako ne postoji mogućnost razmjene informacija između fondova ovih država o iznosu koji svaki od njih isplaćuje, u zakone o penzijskom i invalidskom osiguranju svake države je navedeno da se granica minimalne penzije ne odnosi na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora.

Od septembra je minimalna penzija u Crnoj Gori 253 eura, ali oko 11 hiljada penzionera u Crnoj Gori, deset odsto ukupnog broja, i dalje prima penziju iz ovog Fonda u nižem iznosu.

Nekoliko ovih srazmjernih penzionera se proteklih dana obratilo “Vijestima” ukazujući na probleme koje imaju i da sve teže žive.

”Vijesti” su zbog toga pitale Fond PIO da li je moguće njima povećati iznos penzije, kako bi zbir penzija koje primaju bio na granici minimalne penzije, da li bi trebalo promijeniti neki zakon kako bi se pomoglo ovoj grupi penzionera i da li Vlada i poslanici treba da pokrenu izmjenu zakona.

”Kada se govori o srazmjernim penzijama, potrebno je imati u vidu da je Fond institucija koja rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonskom regulativom koja se odnosi na ovu oblast. Kako je odredbama člana 29 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju jasno propisano da se određivanje najniže penzije ne primjenjuje na srazmjerne penzije, do eventualne izmjene zakonskih propisa ne postoji zakonski osnov za drugačije postupanje”, odgovorili su iz Fonda PIO.

Iz ove institucije su naveli i da trenutno isplaćuje penziju za 11.117 korisnika srazmjerne penzije, čiji je iznos crnogorskog dijela penzije niži od najnižeg iznosa penzije, ali i da nisu u posjedu informacije o primanjima koje ti penzioneri imaju iz drugih država, odnosno ne znaju kome je zbir svih penzija koje prima niži od nove granice minimalne penzije u Crnoj Gori.

Poznavalac ove problematike kazao je da je velikoj većini ovih penzionera sada zbir svih penzija koje primaju niži od crnogorskog iznosa minimalne penzije, ali i da bi bilo pravno nemoguće a i nepravedno da se svima iznos crnogorskog dijela penzije poveća na iznos minimalne.

On rješenje vidi u uvođenju neke vrste naknade koja bi se pojedinačno određivala za svakog srazmjernog penzionera kako bi zbir svih penzija koje prima i te naknade bila na granici minimalne penzije, a da bi korisnici bili obavezni da redovno Fondu dostavljaju zvanične podatke o iznosima penzija koje primaju iz drugih država.

Pripremaju modalitet za decembarsku pomoć
Iz Vlade je najavljeno da će u decembru sa novembarskom penzijom dijelu ugroženih penzionera biti isplaćen dodatni iznos novca, kao i da će modalitet te pomoći, odnos, iznos i kriterijume za primanje odrediti Fond PIO.

”Fond PIO Crne Gore u saradnji sa Vladom priprema modalitete isplate jednokratne pomoći penzionerima, kojima će biti određeni njeni opseg i visina, a na način koji će obezbijediti pravednu raspodjelu pomoći uz obuhvat što većeg broja penzionera. S tim u vezi, Fond i Ministarstvo finansija razmatraju mogućnost da se isplatom jednokratne pomoći obuhvate i korisnici srazmjernih penzija, te se i za ovu kategoriju pripremaju odgovarajući modaliteti isplate”, naveli su “Vijestima” iz Fonda PIO.

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci