JORGOVAN JE BILJKA KOJA LEČI MNOGE BOLESTI Rusi je redovno koriste kod različitih upala, a sada ćete i vi, evo kako

Pomalo su gorki i deluju tako da isušuju usnu šupljinu

Mnogi veruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lepih cvetova koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan.

Nijedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv, lekovitost njegovih delova. Ukrajinci i Rusi redovno koriste koru, lišće i cvetove kao savršeno sredstvo protiv upala uopšteno i upala zglobova, reumatizma i reumatoidnog artritisa.

Semenke i druge delove koriste za rešavanje unutrašnjih parazita, snižavanje povišene telesne temperature i lečenje malarije.

Dakle, za konzumaciju se koriste sirovi cvetovi ili se motaju, pa prže kao pomfrit. Konzumacija sirovih cvetova može pomoći u slučaju začepljenja.

Pomalo su gorki i deluju tako da isušuju usnu šupljinu.

Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje prevenira recidiv bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže izbaciti crijevne parazite. Kao tonik se može koristiti zahvaljujući činjenici da ima astringentsko svojstvo pa steže i suši kožu.

U tu svrhu može se pripremiti hladna ili topla infuzija za lice. Infuzija se može koristiti i u slučaju svrbeža kože, posjekotina i drugih pojava na koži. Koru ili lišće mogu žvakati djeca koja osjećaju bolove u usnoj šupljini. Od cvjetova se spravlja ulje koje se koristi u parfemima.

Od lišća se mogu dobiti zelena i smeđa boja, a od grančica žutonarančasta. Kandirani cvjetovi jorgovana mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.

 

penzioneri.me/hayat.ba

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci