DAN ZA PAMĆENJE: Stanari svih crnogorskih domova starih družili se u Podgorici (FOTO/VIDEO)

Stanari svih domova starih u Crnoj Gori, njih preko dvije stotine družili su se proteklog vikenda u Podgorici, prvo na SENIOR FEST-u u Njegoševom parku, a potom i Domu starih Podgorica, gdje im je priređen veličanstven doček, večera i Muzički centar Crne Gore im je poklonio koncert za pamćenje.

ŠTA KAŽU PENZIONERI O SENIOR FESTU: Malo je jednom godišnje, trebalo bi češće da se ovako družimo (VIDEO)

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Seniori nisu teret države, već njen kapital (FOTO/VIDEO)

U Podgoricu su, u nedjelju, pored stanara domova starih iz Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja i Risna, stigli i korisnici dnevnih centara za stare iz Cetinja, Spuža i Danilovgrada.

Posjetioci su imali priliku da vide i kupe njihove ručne radove koji su bili izloženi u Njegoševom parku.

Mnogo radosti, igre, pjesme, prisjećanja i druženja obilježilo je Međunarodni dan starih, 01. oktobar. Bore, i poneki štap, nisu bili prepreka da zaigraju i zapjevaju, i da poruče da, iako penzioneri, “nisu za baciti”.

Voditeljka programa prvog crnogorskog SENIOR  FEST-a, poznata radio voditeljka u bivšoj Jugoslaviji, a danas ponosna stanarka Doma starih Podgorica, Rosanda Kovijanić, poručila je da “tijelo stara, ali ne i duša”.

“Ovdje smo, svi zajedno, upravo da bismo poslali snažnu poruku da smo mi seniori tu, da nas ima mnogo, i da želimo da budemo aktivni sudionici društvenih dešavanja, da doprinosimo da ova zemlja bude najljepše i najbolje mjesto za svu našu djecu. I, na kraju, da vam kažem nešto. Svi mi, fizički starimo. I svi ćete, nadam se, ostariti. Ali naša duša ne stara. I svi mi sa 60, 70, 80 ili 90 godina i dalje volimo život, volimo sunce, volimo društvo, želimo i da zaigramo, i da zapjevamo i da se nasmijemo. Zato smo danas ovdje, na SENIOR FEST-u koji će, nadam se, postati tradicionalan, ali se neće zaustaviti na jednom danu u godini posvećenom seniorima”, kazala je Kovijanić.

Bivši novinar, danas penzioner, Milorad Rašović, kazao je da “još nisu za baciti”.

“Kao što kaže moja uvažena koleginica Rosanda, nismo mi još za baciti. Primjera je mnogo. U razvijenim, demokratskim, državama, godine nisu prepreka, nego veliki plus, čak i u obavljanju najvažnijih državnih poslova.  Životno iskustvo je ogroman resurs i velika privilegija nas koji imamo značajan broj godina. Danas smo ovdje, na SENIOR FEST-u, prije svega da se družimo i zabavimo, uz poruku svim našim vršnjacima, sa malo manje, ili malo više godina – stari smo onoliko koliko kaže naša duša i naše srce”, kazao je Rašović.

On je, kako je rekao, mimo protokola, podsjetio na popularnost Rosande Kovijanić, i – poklonio joj ružu.

Dom starih Podgorica bio je partner u organizaciji SENIOR FEST-a, a direktorica Jelena Šofranac naglasila je značaj ovog događaja, ali i važnost kontinuirane brige o starima.

SENIOR FEST 2023. je otvorila dr Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, koja je kazala da je jedno društvo onoliko humano koliko brine o svojim najstarijim članovima.

SENIOR FEST 2023. u podgoričkom Njegoševom parku završen je velikim koncertom KIC POP HOR-a, nakon čega je za stanare domova i korisnike dnevnih centara organizovano druženje u Domu starih Podgorica.

Tokom trajanja SENIOR FEST-a, penzioneri su učestvovali na šahovskom turniru za penzionere, plesnom takmičenju za seniore, takmičili se u pikadu, igrali, plesali i družili se.

Mogli su besplatno da izmjere pritisak, šećer, vitaminsko mineralni status, da se informišu o bezbjednom plaćanju na internetu i korištenju kartica umjesto gotovine, da udome kućnog ljubimca….

Posjetiocima i učesnicima takmičenja prijatelji i sponzori SENIOR FEST-a obezbijedili su vrijedne nagrade.

M.M.

 

 

 

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci