“Najranjiviju populaciju godinama uništavaju”

Potpredsjednica Radničke partije Željka Savković poručila je da vlast godinama i svjesno uništava najranjiviju populaciju i da je vrijeme da se to promijeni.

Kako navodi Savković, ako bi po kriterijumima iz 2002. godine, a po današnjoj prosječnoj zaradi, isplaćivali dječje dodatke, visina dječjeg dodatka bi bila oko 65,30 eura.

Kaže i da su penzioneri, najzloupotrebljivanija populacija u Crnoj Gori.

“Poslati penzionera sa punim radnim stažom u penziju od 125 eura ili prosječnu od 280 eura, dozvolilo im je da naše istrošene penzionere stalno drže u strahu da će, ako oni odu sa vlasti, penzioneri ostati bez tih primanja. Dovoljno je samo da navedem, dragi penzioneri, da je 2001. godine prosječna neto zarada iznosila 107,80 eura, a prosječno isplaćena penzija 105,90 eura.  Učešće prosječne starosne penzije u neto zaradi bilo je 118,98%, invalidske 88,34%, porodične 80,63% i ukupne 98,24%. Znači da se po tadašnjim kriterijumima danas obračunavaju penzije starosna penzija bi iznosila oko 609 eura. Sve ovo ukazuje na to da se namjerno, svjesno uništavala godinama najranjivija populacija”, navodi se u saopštenju.

Savković navodi i da su radnici ostali bez fabrika, a da oni koji rade su, kako navodi zaboravili na svoja prava. Ona navodi i da ako uđemo u EU, neće nam biti lakše.

“Ako uzmete u obzir da je prosječna zarada za april 2019. godine po podacima Eurostata u zemljama koje nijesu članice EU Švajcarskoj 4.370 eura, Islandu 3.568 eura, Norveškoj 3.309 eura,  ne žurimo.  Opet u zemljama koje su članice EU prosječna zarada je u Danskoj 3.309eura, Luksemburgu 3.159eura, Švedskoj 2.570 eura.  U zemljama Zapadnog Balkana koje su članice EU, prosječna zarada u Hrvatskoj je 832 eura i u Sloveniji 1.077 eura. U Crnoj Gori je prosječna zarada bila 512 eura, Srbiji 460, Sjevernoj Makedoniji 376, BiIH 445 eura.  Sredimo život čovjeka u našoj državi pa će EU trčati za nama”, navodi potpredsjednica Radničke partije.

Ona pita gdje je nestala srednja klasa.

“U Crnoj Gori se u budžetu najviše novca sliva od poreza na dohodak fizickih lica. To je, nažalost, naša zbilja. Zato se sa dna koje smo davno dotakli moramo što prije podići i ovima koji su nas doveli u ovakvu situaciju – svi zajedno – poslati poruku da je vrijeme da napuste brod koji se i te kako ljulja da potone”, zaključuje Savković.

 

penzioneri.me/rtcg.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci