Odluka Ustavnog suda o uslovima za penziju ni danas neće biti objavljena u Službenom listu

Službeni list ni danas ne može objaviti odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) iz tehničkih razloga, jer im je stigao veliki broj akata sa oznakom hitno.

Akta koja imaju oznaku hitnosti moraju biti objavljena u roku od 48 sati, a odluka Ustavnog suda nema takvu oznaku i iz tehničkih razloga ne može biti uvrštena u današnji broj. Ranije je bilo najavljeno da će odluka biti objevljena u ponedjeljak.

USTAVNI SUD: Vlada u roku od mjesec dana da predloži novo rješenje za penzije

ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

UNIJA SLOBODNIH SINIDKATA: Ustavni sud da preispita odluku o penzijama, na udaru hiljade ljudi

Ova odluka Ustavnog suda stupa na snagu od dana objavljivanja, tako da od narednog dana od objave neće važiti odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66 godina ako su imali minimum po 15 godina staža. Ustavni sud je odluku donio navodeći da su ovakvom normom diskriminisani muškarci. Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnio je Sudski savjet na predlog Udruženja sudija, jer sutkinjama sa 64 godine i sudijama sa 66 godina prestaje ta funkcija.

Sada će jedini uslov za penziju svim građanima biti punih 40 godina staža osiguranja, dok ne bude donesene nove izmjene zakona.

Ustavni sud je odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce.

Tim novim predlogom Vlada bi mogla da vrati rješenje da se u penziju ide i sa minimum 15 godina staža, ali da muškarci i žene budu ravnopravni po broju potrebnih godina života ili da navede drugačije obrazloženje zašto žene treba imati privilegovaniji status.

Slične novosti

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares312 views

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija

Redakcija - dec 05, 2023

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar najavio je da će ta partija podnijeti predlog izmjena zakona o PIO kako bi svi penzioneri dobili…

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura
Novosti
5 shares418 views

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI), na današnjoj press konferenciji, predstavili su sindikalnu potrošačku…

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares387 views

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Pokret Evropa sad objavio je danas da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo i uvrstilo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci