USTAVNI SUD: Vlada u roku od mjesec dana da predloži novo rješenje za penzije

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti odredbe člana 17 stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se definiše da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 61 godinu života.

Ustavni sud je danas odbacio i zahtjev za obustavu primjene osporenih odredaba Zakona.

„Odbacuje se i zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji donijetih na osnovu osporenih odredaba Zakona”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je danas potvrdio raniju odluku da ukine odredbu člana Zakona o PIO, kojom se pravo na starosnu penziju stiče sa najmanje 15 godina radnog staža i 66 godina života za muškarce, odnosno 64 za žene.

Ustavni sud je odredio i da Vlada u roku od mjesec dostavi Skupštini predlog zakona kojim će pravo na starosnu penziju osiguranika urediti u skladu sa Ustavom.

Iz suda je objašnjeno da su danas razmatrali zahtjeve za preispitivanje odluke Ustavnog suda u predmetu sudije Snežane Armenko, Unije slobodnih sindikata i sudije Milorada Gogića. Sud je, većinom glasova, odlučio da usvoji zahtjeva za preispitivanje odluke sudije Milorada Gogića, nakon čega je donijeta odluka o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO.

Slične novosti

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares312 views

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija

Redakcija - dec 05, 2023

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar najavio je da će ta partija podnijeti predlog izmjena zakona o PIO kako bi svi penzioneri dobili…

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura
Novosti
5 shares418 views

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI), na današnjoj press konferenciji, predstavili su sindikalnu potrošačku…

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares387 views

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Pokret Evropa sad objavio je danas da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo i uvrstilo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci