USTAVNI SUD: Vlada u roku od mjesec dana da predloži novo rješenje za penzije

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti odredbe člana 17 stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se definiše da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 61 godinu života.

Ustavni sud je danas odbacio i zahtjev za obustavu primjene osporenih odredaba Zakona.

„Odbacuje se i zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji donijetih na osnovu osporenih odredaba Zakona”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je danas potvrdio raniju odluku da ukine odredbu člana Zakona o PIO, kojom se pravo na starosnu penziju stiče sa najmanje 15 godina radnog staža i 66 godina života za muškarce, odnosno 64 za žene.

Ustavni sud je odredio i da Vlada u roku od mjesec dostavi Skupštini predlog zakona kojim će pravo na starosnu penziju osiguranika urediti u skladu sa Ustavom.

Iz suda je objašnjeno da su danas razmatrali zahtjeve za preispitivanje odluke Ustavnog suda u predmetu sudije Snežane Armenko, Unije slobodnih sindikata i sudije Milorada Gogića. Sud je, većinom glasova, odlučio da usvoji zahtjeva za preispitivanje odluke sudije Milorada Gogića, nakon čega je donijeta odluka o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO.

Slične novosti

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci