ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

Ustavni sud Crne Gore počeo je deblokadu time što je završio posao za jedan broj sudija, produžio mandat onima kojima se približila penzija, što će da napravi rupu i haos u pravnom sistemu naše države, poručio je nekadašnji sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković.

On je na konferenciji pod nazivom “Povratak osnovama: Evropske integracije izvan akcionih planova”, koja se održava u hotelu “Hilton”, komentarisao odluku Ustavnog suda koji je prošle sedmice ukinuo član zakona kojim se pravo na starosnu penziju stiče kada osiguranik muškarac navrši 66 godina i žena 64 godine te najmanje po 15 godina staža osiguranja, tako da je sada jedini uslov za sticanje penzije ostao punih 40 godina staža osiguranja.

UNIJA SLOBODNIH SINIDKATA: Ustavni sud da preispita odluku o penzijama, na udaru hiljade ljudi

USTAVNI SUD: Vlada u roku od mjesec dana da predloži novo rješenje za penzije

Za Iličkovića je to neprihvatljivo.

“Zamislite da neko sa 64 godine hoće da ode u penziju. Evo ja nijesam volio, ali neke žene hoće da idu. Zašto im to uzimate? Moj predlog je bio da žene imaju pravo i treba napraviti pozitivnu diskriminaciju jer žene imaju životne terete. Neka im se da mogućnost da idu u penziju, ali da im se da i mogućnost da produže da rade ako žele. Sad ostaje pravna praznina”, poručuje Iličković.

Kaže da ovaj haos može ispraviti jedino Skupština Crne Gore.

“Što je najgore, ovaj predmet preko tri godine leži u Ustavnom sudu i sad kad treba da se ide u penziju postalo je to aktuelno. Kad imate takvo ponašanje institucije u koju svi gledaju sa iščekivanjem onda je sve jasno. Ako spustimo kriterijume i ne natjeramo političare da se dogovaraju, mandat sudija Ustavnog suda je tri mandata Vlade od po četiri godine, a ovo kako je krenulio biće ih deset, 12 godina da odlučuju o najvitalijinim pitanjima”, kazao je Iličković.

Kaže da, ako političarima damo moć, oni će loše izabrati.

“Izabraće maturanta za sudiju, kao što su brucoša proglasili inženjerom, a to ne smijemo da pustimo da se ide van standarda. Sve ovako kako jeste neka opstane pa nek ispliva odgovornost političara, ako spustimo kriterijume jedna partija koja dobro prođe na izborima odrediće sudije Ustavnog suda. Nijesmo skloni da biramo one koji su nezavisni i od autoriteta”, poručuje Iličković.

Navodi da treba odgovoriti na pitanje da li želimo Ustavni sud ili vlast nad Ustavnim sudom.

“On ima ogromnu moć i strašna ovlašćenja, a zamislite da je on nezavisan i od autoriteta. Kad političari zamute, neko mora da drži brod i da kaže “ne možete vi da tumačite Ustav i zakon”. Kad Ustavni sud nešto kaže, tu mora da nastane pravna tišina”, ističe Iličković.

Članica Predsjedništva i poslanica Nove srpske demokratije Simonida Kordić, kazala je da postoji praksa da se kroz izbor sudija praktikuje neposredan uticaj političkih centara moći i da zato nema visokog stepena saglasnosti oko tog pitanja.

“To nije problem samo u Ustavnom sudu nego inače u institucijama u Crnoj Gori. Politika je najvažnija ljudska djelatnost ali tamo gdje se ne odlučuje o političkim stavovima treba voditi računa o nezavisnosti”, kazala je Kordić.

Državni sekreta u Ministarstvu pravde Bojan Božović, rekao je da očekuje da će u novom izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori da se ukaže na probleme u pravosuđu i na to što neki čelnici u pravosuđu nijesu imenovani.

“Mi ta imenovanja treba da sprovdemo zbog nas, a ne zbog EK. Potrebne su suštinske reforme u pravosuđu”, smatra Božović.

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci