BAKINI SAVETI O ZDRAVLJU SU NEŠTO NAJBOLJE ŠTO MOŽETE ČUTI: Uvek ih poslušajte jer su NAUČNO POTVRĐENI!

Recepti za zdravlje koje su potvrdile i nauka i medicina

Malo je među nama onih kojima bake nisu davale savete u vezi sa životom, ali i sa zdravljem.

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… I, ne, nisu to bili samo saveti naših baka, koje su stekle životnim iskustvom, to su recepti za zdravlje koje su potvrdile i nauka i medicina.

Domaća supa protiv prehlade

Domaće supe, pogotovo pileća, pravi su hit u sezoni prehlade i gripa, a to ni ne čudi budući da nam ovo toplo, lagano i ukusno jelo daje okrepljenje i može se jesti i s upalom grla. Ali, nauka je pokazala da su blagodati pileće supice i mnogo veće od onoga što mi mislimo.

Naime, supa podstiče stvaranje protivupalnog mehanizma koji nam olakšava simptome upale gornjih disajnih puteva. Uz to, pomaže i izlučavanju sluzi zbog čega nam olakšava kašalj i šmrktanje.

 

Domaće supe su pravi hit u sezoni prehlade i gripa
Domaće supe su pravi hit u sezoni prehlade i gripafoto: Profimedia

Med leči kašalj

Mnoge brižne majke u sezoni prehlada imaju bar jednu teglicu meda u svojoj kuhinji jer su opštepoznata blagotvorna dejstva ovog proizvoda vrednih pčela. Ali, šta još kaže medicina o medu?

U jednoj studiji naučnici i doktori su okupili više od stotinu bolesne dece starosti od dve do 18 godina i podelili ih u tri grupe. Prva grupa je dobila tipične lekove protiv kašlja čiji je glavni sastojak dekstrometorfan, druga grupa je dobila med, a treća nije dobila nikakav lek.

Najbolje rezultate pokazao je upravo med. Naučnici smatraju da lepljivost i viskoznost meda pomažu u olakšavanju kašlja, a prirodni antioksidansi pospešuju proces ozdravljenja.

Med pospešuje proces ozdravljenja
Med pospešuje proces ozdravljenja foto: Profimedia

Punom kašičicom šećera protiv štucanja

Za štucanje svako ima svoj lek – zadržavanje daha, velike količine vode… ali, ne upale svi sajeti baš svaki put. Ipak, najefikasnijim se pokazalo nešto što su mnogima bake savetovale: puna kašičica šećera.

Isto je dokazao i dr Edgar Engelman, koji je uspeo kašičicom šećera da zaustavi štucanje u 19 od 20 slučajeva.

Kora hleba njegov je najhranjiviji deo

Djeca kao da imaju urođenu averziju prema korici hleba, a mame i bake ne vole te iste korice da bacaju, pa svojoj deci govore kako je upravo korica najhranjiviji deo hleba.

Nemački naučnik Tomas Hofman napravio je studiju u kojoj je analizirao hemijski sastav korice i ostatka hleba i tako potvrdio ono što nam mame govore ceo život. Za vreme pečenja hleba dolazi do Mailardove reakcije pri čemu se stvaraju antioksidansi koji se efikasno bore protiv stvaranja ćelija raka.

 

penzioneri.me/espreso.rs

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci