Na jednog penzionera imamo 1,6 zaposlenih

Poreska uprava bilježi rast naplate svih prihoda, pa i poreza i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje. Ako se nastavi takav trend do kraja ove godine mogla bi se smanjiti i izdvajanja iz budžeta za finansiranje Fonda PIO, koja sada dostižu i 100 miliona godišnje, kaže za Radio Crne Gore direktor Fonda Dušan Perović.

“Ukupni primici Fonda od početka godine dostigli su 174 miliona eura ili 4,21 odsto su viši nego u istom periodu prošle godine. Iz državnog budžeta Fondu je od januara do maja uplaćeno 63 miliona. Sada govorimo o većoj naplati izvornih prihoda za deset odsto. Ako se do kraja 2018. nastavi ovaj trend smanjiće se i izdvajanja iz državnog budžeta za Fond. Nezahvalno je procijeniti za koliko, ali su očekivanja da se to kreće između četiri i pet odsto”, naveo je Perović.

Spočitava se Crnoj Gori već duže, naročito sa međunarodnih adresa, da bi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju trebalo mijenjati, naročito u dijelu prijevremenog penzionisanja.

Perović navodi da je izrada inoviranog već počela, pa su očekivanja da će se mijenjati i način obračuna penzija.

“Za očekivati je da se ta nova formula primjeni u obračunu penzija početkom naredne godine, mada i sada na osnovu privrednih aktivnosti, pa iako se primjeni obračun po sadašnjoj švajcarskoj formuli, daje nam za pravo da očekujemo i veći rast penzija početkom 2019.”, istakao je prvi čovjek Fonda PIO.

U izmjenjenom zakonu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja 2018. mogla bi se promijeniti i starosna granica za odlazak u penziju.

Sadašnji propisuje da se to pravo ostvaruje sa 67 godina, mada će potpuna primjena tog rješenja početi za žene 2041, a muškarce 2025.

“Jedna od težnji, odnosno normi Evropske unije je da se uplosleni što duže zadržavaju u radnom odnosu”, rekao je Perović ne želeći da prejudicira kakvo će se rješenje naći u izmjenjenom zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju.

U Crnoj Gori trenutno je 130 hiljada i 300 penzionera. Od početka godine 600 je novopenzionisanih. Perović ističe da je za održivost Fonda poželjno tri zaposlena na jednog penzionera.

A kako je trenutno kod nas?

“Na jednog penzionera imamo 1,6 zaposlenih što nije dovoljno. Međutim i tu bilježimo pozitivne trendove, zbog ukupne privredne aktivnosti, investicionih ciklusa, kretanja u malim i srednjim preduzećima, više zaposlenih sezonski, ali i uopšte. Sve to nam daje za pravo da očekujemo da će i taj odnos u narednom periodu mijenjati”, optimista je direktor Fonda PIO.

Prema podacima Fonda oko dvije hiljade penzionera nema rješeno stambeno pitanje. Proteklih nekoliko godina stan je kroz projekat koji realizuje ta institucija u saradnji sa Savezom penzionera,resornim ministrastvima i opštinama stan dobilo 500 penzionera.

I ove godine obezbijeđen je odmor u centrima na jugu i sjeveru koji će plaćati na rate.

Izdvojeno je 300 hiljada eura za jednokratne pomoći, nastaviće se i sa programom isporuke zimnice koja će se, takođe, plaćati u jednakim mjesečnim ratama.

 penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci