Ministarstvo rada i socijalnog staranja: Preispitaće ranije penzionisanje

Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje su Programom rada Vlade planirane za četvrti kvartal, odnosiće se na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.
Predstavnici Ministarstva su kazali agenciji Mina-business da će se, u cilju održivosti penzijskog sistema i veće pravednosti, izmjene odnositi na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje i biće usmjerene na sprječavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja.

“S obzirom da su izmjene i dopune Zakona o PIO planirane za četvrti kvartal ove godine, rano je govoriti o konkretnim rješenjima koja će biti obuhvaćene tim izmjenama”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici Svjetske banke (SB) preporučili su da bi trebalo ograničiti prijevremeno penzionisanje na osnovu dugog radnog staža, revidirati listu zanimanja koja su obuhvaćena tom mogućnošću i promovisati duži radni vijek.

Iz Ministarstva su, odgovarajući na pitanje da li to smatraju prioritetima kada je riječ o reformi, kazali da su preporuke eksperata SB korisne.

“Te preporuke su u skladu sa stavovima Evropske komisije (EK) i najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti i uzeće se u obzir prilikom izmjena zakona”, naveli su iz Ministarstva.

Prema posljednjim podacima Fonda PIO za februar, dostavljenim agenciji Mina-business, broj korisnika koji su ostvarili pravo shodno Zakonu o PIO ili promjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju koje je Crna Gora zaključila, a koje isplaćuje Fond PIO je 130,16 hiljada, od čega u Crnoj Gori 120,41 hiljada, a van nje 9,75 hiljada korisnika prava.

“Od ukupnog broja korisnika prava iz PIO koji se isplaćuje u Crnoj Gori 114,41 hiljada je penzionera i skoro šest hiljada korisnika ostalih prava, u šta spada tjelesno oštećenje, tuđa pomoć i njega, naknada invalidima rada i dodatak na spomenicu”, precizirali su iz Fonda PIO.

Strukturu ukupnog broja penzija čine starosne 64,13 hiljada ili 56,05 odsto, invalidske 21,32 hiljade ili 18,64 odsto i porodične 28,96 hiljada ili 25,31 odsto.

“Van Crne Gore se isplaćuje 9,65 hiljada penzionera i 106 korisnika ostalih prava”, dodali su iz Fonda PIO.

Predstavnici te institucije su, odgovarajući na pitanje koliko iznosi najniža penzija, kazali da je taj iznos, u skladu sa Zakonom o PIO, definisan na način da najniža vrijednost ličnog koeficijenta može iznositi najmanje 0,5.

“Najniža penzija za februar iznosi 125,63 eura, a prima je 10,07 hiljada korisnika od čega u Crnoj Gori 10,04 hiljade korisnika i 32 korisnika van Crne Gore”, rekli su iz Fonda PIO.

Prosječna penzija isplaćena za februar iznosi 285,81 eura.

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci