Nikšić: Organizovan susret akcijaša veterana Crne Gore

U čast 1.aprila, Dana omladinskih radnih akcija, u Nikšiću je organizovan susret akcijaša veterana Crne Gore. To je bila prilika i da se najavi novi susret – 13.jula, kada će obilježiti 70.godina od probijanja pruge Nikšić – Podgorica.

“Nijesmo slučajno susret organizovali u Nikšiću. To je grad koji je uvijek imao najljepšu omladinu, a u vrijeme omladinskih radnih akcija imao je najbolje omladinske radne brigade na jugoslovenskim prostorima. To je bila omladina i akcije za ponos“, kazao je Dragan Mitov Đurović, predsjednik akcijaša veterana Crne Gore.

On se prisjetio da je u gradnji pruge Nikšić – Podgorica učestvovalo oko 50 hiljada brigadira, i da se gradilo uz pjesmu „Uskoro će pruga nova preko grada Danilova, poslije će da se pruža Titogradu preko Spuža“.

Devedesetogodišnji Nikšićanin Radomir Đukanović kazao je da su prilikom gradnje pruge radili po devet sati, bez prekida.

„Ništa nije bilo teško. Imali smo samo komad hljeba suva i ništa drugo. Ali je bilo dovoljno“, kazao je Đukanović.

Pet godina mlađa Milosava Šubarić iako, kako reče, nije najboljeg zdravlja, morala je doći da vidi drugove akcijaše i da se prisjeti dana kada im ništa nije bilo teško.

„Ukupno sam na akciji bila tri mjeseca. Tu je bilo mladih i starijih, sa svih strana. Gotovo je bilo tada više frontovska brigada, a ja sam morala da tražim potvrdu da učestvujem jer sam imala 14 godina“, kazala je Šubarić.

Vukojica Bošković je bio komandant omladinske radne brigade „Veljko Vlahović“ koja je učestvovala u izgradnji pruge Beograd-Bar.

„Te godine smo postigli najbolje rezultate, bili smo najbolja brigada i dobili smo i plaketu

‘Veljko Vlahović’ koja je bila najveće priznanje i dodjeljivala ju je Omladinska organizacija Jugoslavije. Sledeće godine naša brigada je učestvovala na Tjentištu i dala doprinos u izgradnji Nacionalnog parka ‘Sutjeska’. Tamo smo bili dvije godine“, prisjetio se Bošković akcijaških dana koji su bili, kako reče, „škole bratstva, jedinstva i rada“.

Akcijaši su u dvorištu Osnovne škole „Radoje Čizmović“ u Ozrinićima zasadili sadnice bijelog i crnog bora i smrče.

„Ovo će biti akcijaški park u znak sjećanja na sve akcijaše koji su gradili Crnu Goru i Jugoslaviju. Nekada je bio slogan izgrađuj svoju domovinu, da bi je više volio. Neka ove sadnice podsjećaju na naše vrijeme, kao što sadašnji akcijaši veterani podsjećaju na udarničko vrijeme, na nezaboranu mladost Nikšića“, kazao je Đurović.

Akcijaše, njih oko 40, pozdravili su potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević i direktor O.Š. „Radoje Čizmović“ Rade Krivokapić.

Izvor: Vijesti

Slične novosti

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura
Novosti
5 shares418 views

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI), na današnjoj press konferenciji, predstavili su sindikalnu potrošačku…

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares387 views

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Pokret Evropa sad objavio je danas da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo i uvrstilo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom…

SOCIJALNI SAVJET PREDLAŽE: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža
Novosti, Penzije, Treće doba
4 shares361 views

SOCIJALNI SAVJET PREDLAŽE: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža

Redakcija - dec 02, 2023

Socijalni savjet predložiće Vladi da usvoji izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje podrazumijevaju da starosna granica za odlazak u penziju bude…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci