U 99. godini umro čovjek koji je spriječio naciste da dođu do atomske bombe (VIDEO)

Norveški junak koji je učestvovao u jednoj od najvećih operacija sabotaže protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, Joakim Reneberg, umro je u 99. godini.

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila “tešku vodu” nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo njemački nuklearni program.
“Reneberg je vjerovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora”, izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za novinsku agenciju NTB.

Postrojenje Femork kod grada Rjukana u južnoj Norveškoj, u to vrijeme je jedino u svijetu proizvodilo “tešku vodu” u većim količinama.

U brzoj trci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940.

https://www.youtube.com/watch?v=XsoExV3W3Tw

Ovekovječen u norveškom filmu Žana Drevila iz 1947. godine “Kampen om tungtvannet” (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. “The Heroes of Telemark” (Heroji Telemarkja) s Kirkom Daglasom, taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Joakim Reneberg dugo nije htio da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek sedamdesetih počeo da govori o svojim podvizima.

“Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo, i da tek potom zauzimamo stav”, rekao je on za NRK 2015.

“Oni koji danas odrastaju, moraju shvatiti da uvijek moramo biti spremni za borbu za mir i slobodu”, dodao je on.

Reneberg koji je poslije rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumjeli opasnosti od rata.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci