U 99. godini umro čovjek koji je spriječio naciste da dođu do atomske bombe (VIDEO)

Norveški junak koji je učestvovao u jednoj od najvećih operacija sabotaže protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, Joakim Reneberg, umro je u 99. godini.

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila “tešku vodu” nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo njemački nuklearni program.
“Reneberg je vjerovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora”, izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za novinsku agenciju NTB.

Postrojenje Femork kod grada Rjukana u južnoj Norveškoj, u to vrijeme je jedino u svijetu proizvodilo “tešku vodu” u većim količinama.

U brzoj trci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940.

https://www.youtube.com/watch?v=XsoExV3W3Tw

Ovekovječen u norveškom filmu Žana Drevila iz 1947. godine “Kampen om tungtvannet” (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. “The Heroes of Telemark” (Heroji Telemarkja) s Kirkom Daglasom, taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Joakim Reneberg dugo nije htio da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek sedamdesetih počeo da govori o svojim podvizima.

“Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo, i da tek potom zauzimamo stav”, rekao je on za NRK 2015.

“Oni koji danas odrastaju, moraju shvatiti da uvijek moramo biti spremni za borbu za mir i slobodu”, dodao je on.

Reneberg koji je poslije rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumjeli opasnosti od rata.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci