Tri biljke za održavanje i pospešivanje funkcija mozga

Tri biljke, koje se međusobno nadopunjuju, omogućavaju održavanje i unapređivanje funkcija mozga i, uže gledano, pamćenja.

Mari-Kristin Kolino u tekstu za Notre tremps preporučuje za starije osobe i sve one koji žele da na vreme preduprede opadanje mentalnih funkcija: ginko bilobu, kantarion i kurkumu.

Kantarion je biljka sa naših prostora koja ima veliki ugled i među travarima, dok i ginko bilobu i kurkumu sada možete naći u svim mestima u Crnoj Gori.

Ginko biloba se kod nas često prodaje u apotekama u obliku preparata namenjenih baš očuvanju i jačanju memorije, a kurkuma može da se nađe i u prodavnicama zdrave hrane.

  • Ginko biloba poboljšava cerebralnu mikrocirkulaciju te neuroni dobijaju optimalnu količinu kiseonika i hranljivih materija. To utiče na bolji rad mozga.
  • Kantarion je poznat po svojoj efikasnosti protiv depresije, ali on ima i neuro-zaštitni uticaj. Kantarion pospešuje stvaranje novih neurona, naročito u hipokampusu. Baš kao i ginko, i on je dostupan u apotekama u obliku kapsula i tableta. Mi vam, međutim, preporučujemo da se o ovoj biljci raspitate kod naših travara. Najbolji je onakav kakav su i naši stari koristili. Vodite računa i o tome da kantarion može da ometa delovanje nekih lekova, pa ako primate neku terapiju, porazgovarajte sa svojim lekarom.
  • Kurkuma ima snažna antioksidantna i antiinflamatorna svojstva koja štite ćelije mozga. U SAD su u toku istraživanja pretpostavke da kurkuma može da pomogne u ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti. Može se posuti bez ograničenja po svim jelima.

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci