Tri biljke za održavanje i pospešivanje funkcija mozga

Tri biljke, koje se međusobno nadopunjuju, omogućavaju održavanje i unapređivanje funkcija mozga i, uže gledano, pamćenja.

Mari-Kristin Kolino u tekstu za Notre tremps preporučuje za starije osobe i sve one koji žele da na vreme preduprede opadanje mentalnih funkcija: ginko bilobu, kantarion i kurkumu.

Kantarion je biljka sa naših prostora koja ima veliki ugled i među travarima, dok i ginko bilobu i kurkumu sada možete naći u svim mestima u Crnoj Gori.

Ginko biloba se kod nas često prodaje u apotekama u obliku preparata namenjenih baš očuvanju i jačanju memorije, a kurkuma može da se nađe i u prodavnicama zdrave hrane.

  • Ginko biloba poboljšava cerebralnu mikrocirkulaciju te neuroni dobijaju optimalnu količinu kiseonika i hranljivih materija. To utiče na bolji rad mozga.
  • Kantarion je poznat po svojoj efikasnosti protiv depresije, ali on ima i neuro-zaštitni uticaj. Kantarion pospešuje stvaranje novih neurona, naročito u hipokampusu. Baš kao i ginko, i on je dostupan u apotekama u obliku kapsula i tableta. Mi vam, međutim, preporučujemo da se o ovoj biljci raspitate kod naših travara. Najbolji je onakav kakav su i naši stari koristili. Vodite računa i o tome da kantarion može da ometa delovanje nekih lekova, pa ako primate neku terapiju, porazgovarajte sa svojim lekarom.
  • Kurkuma ima snažna antioksidantna i antiinflamatorna svojstva koja štite ćelije mozga. U SAD su u toku istraživanja pretpostavke da kurkuma može da pomogne u ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti. Može se posuti bez ograničenja po svim jelima.

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci