Tri biljke za održavanje i pospešivanje funkcija mozga

Tri biljke, koje se međusobno nadopunjuju, omogućavaju održavanje i unapređivanje funkcija mozga i, uže gledano, pamćenja.

Mari-Kristin Kolino u tekstu za Notre tremps preporučuje za starije osobe i sve one koji žele da na vreme preduprede opadanje mentalnih funkcija: ginko bilobu, kantarion i kurkumu.

Kantarion je biljka sa naših prostora koja ima veliki ugled i među travarima, dok i ginko bilobu i kurkumu sada možete naći u svim mestima u Crnoj Gori.

Ginko biloba se kod nas često prodaje u apotekama u obliku preparata namenjenih baš očuvanju i jačanju memorije, a kurkuma može da se nađe i u prodavnicama zdrave hrane.

  • Ginko biloba poboljšava cerebralnu mikrocirkulaciju te neuroni dobijaju optimalnu količinu kiseonika i hranljivih materija. To utiče na bolji rad mozga.
  • Kantarion je poznat po svojoj efikasnosti protiv depresije, ali on ima i neuro-zaštitni uticaj. Kantarion pospešuje stvaranje novih neurona, naročito u hipokampusu. Baš kao i ginko, i on je dostupan u apotekama u obliku kapsula i tableta. Mi vam, međutim, preporučujemo da se o ovoj biljci raspitate kod naših travara. Najbolji je onakav kakav su i naši stari koristili. Vodite računa i o tome da kantarion može da ometa delovanje nekih lekova, pa ako primate neku terapiju, porazgovarajte sa svojim lekarom.
  • Kurkuma ima snažna antioksidantna i antiinflamatorna svojstva koja štite ćelije mozga. U SAD su u toku istraživanja pretpostavke da kurkuma može da pomogne u ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti. Može se posuti bez ograničenja po svim jelima.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci