5 najboljih prirodnih ljekova protiv bolova

Ako patite od hroničnih bolova vezanih za neko ozbiljno zdravstveno stanje, ovaj tekst bi mogao da vam da neke ideje kako da sebi dodatno pomognete i da povremeno doprinesete na drugi način prepisanoj terapiji bez njenog mijenjanja. Jer bar jedan od ovih ljekova možete da uklopite u svoj način života. Za ostale, kojima se povremeno javlja bol, ovi ljekovi bi mogli da postanu svakodnevni saveznici u na putu ka životu bez značajnijih bolova.

Analgetici bez sumnje utiču na smanjenje bola. Međutim, njihova stalna i neprekidna upotreba povezana je sa povećanim rizikom od srčanog udara, kako je pokazalo i istraživanje nedavno objavljeno u časopisu BMJ. Naučnici iz Kanade, Finske i Nemačke sproveli su analizu prethodnih istraživanja u kojima su prikupljeni podaci o skoro 450.000 ljudi, od kojih je 61.460 imalo srčani udar.

Zaključili su da je uzimanje bilo koje doze nesteroidnih antiinflamatornih ljekova*, uključujući i ibuprofen i naproksen, u toku nedelju dana, u toku jednog meseca ili duže od meseca, povezano sa povećanim rizikom od infarkta miokarda (srčanog udara).

Dakle, umjesto da posegnete za antibiotikom na prvi znak glavobolje, probajte sa nekim od pet najboljih prirodnih ljekova za bol.

1. Višnje

Zahvaljujući prisustvu jedinjenja koja se nazivaju antocijani – to su upravo oni fitonutrijenti koji višnjama daju njihovu raskošnu rubin boju – možete računati na njih da će vam ublažiti bol. Doktor Nair Muralidharan kaže za britanski Standard:

“One blokiraju upalu i inhibiraju enzime bola, baš kao i aspirin, naproksen i drugi nesteroidni antiinflamatorni ljekovi.”

Za višnje se smatra da od svih namirnica imaju najviše antiupalnih jedinjenja, što ih čini odličnim za otklanjanje problema kao što je artritis.

2. Vježbe

Iako vježbe mogu djelovati kao poslednja stvar kojom bi čovek želeo da se bavi kada je u bolovima, upravo oslobađanje endorfina u organizmu može da djeluje kao sredstvo protiv bolova. Edorfini deluju povezivanjem receptora opijata u mozgu kako bi se smanjio osećaj bola, slično opijatima, kao što su oksikodon i morfijum.

Podsticanje povećane proizvodnje ovih prirodnih hormona može znatno pomoći u smanjivanju bola, kao i u stvaranju dubokog osećaja prijatnosti i zadovoljstva. Svaka aktivnost koja dovodi do pojačanog osećaja “pumpanja” krvi tokom dužeg perioda, može da dovede do oslobađanja endorfina u organizmu.

Najbolje je izabrati vrste vježbi koje možete da izdržite i početi sa nijima, uz pomoć stručnjaka, kao što je fizijatar, kiropraktičar ili fizioterapeut.

3. Karanfilić

Cijeli karanfilići se često koriste kako bi se začinilo meso ili jela sa pirinčem, a kod nas i kuvano vino. Mljeveni karanfilić se koristi u pitama.

Kao i drugi biljni dodaci, karanfilić se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Može pomoći kod mučnine, u liječenju prehlade i u ublažavanju bola koji se javlja kod glavobolje, upale artritisa i zubobolje.

4. Ananas

Kada je u pitanju ublažavanje bolova, ovo tropsko voće ima mnogo dobrih strana. Bromelain, snažan enzim koji se nalazi u ananasu, naš organizam apsorbuje u cjelini, za razliku od drugih enzima, zbog čega dolazi do uticaja na celokupan organizam.

Kada se apsorbuje putem krvotoka, istraživanja su pokazala da može da smanji upale i bol.

Ako ananas budete koristili u ishrani, obezbedićete svom organizmu dovoljne količine bromelaina i moći ćete da osetite razliku, naročito ako iscedite sok od ananasa i popijete ga naštesrca. Napravite sok od ananasa u kombinaciji sa alojom, đumbirom i kurkumom i dobićete izuzetno snažan lek protiv bolova.

5. Kurkuma

Kurkuma je vrsta korena i dio porodice đumbira. Sve je popularnija i na našim prostorima. Potrebno je uzimati oko jednog do dva grma dnevno kako bi se osetilo poboljšanje. Ovaj čudesan začin ublažava upalu, kaže Iva Zelhabiz Opšte bolnice Masačusets i autor knjige Your Health Destiny.

Možete je koristiti u kuvanju, praviti čaj od nje ili je uzimati u obliku kapsula.

penzioneri.me/penzin.rs

 

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci