Nenormalne promjene hoda kod starijih

Nenormalnosti u načinu hoda se manifestuju na brojne načine. U ovom dijelu govorimo o gubitku simetrije pokreta, retropulziji, padanju stopala i teškoćama u pokretanju i održavanju hoda.

Brojni su poremećaji koji mogu dovesti do disfunkcionalnog ili nesigurnog hoda: neurološki poremećaji (demencija, senzorne i motorne neuropatije…), mišićno-skeletni poremećaji (npr. lumbalno spinalna steoza). Postoje normalne promjene hoda usled starosti, ali i nenormalnosti koje se manifestuju na brojne načine:

Gubitak simetrije pokreta i vremena između lijeve i desne strane obično ukazuje na poremećaj. Kada je zdravo, tijelo se kreće simetrično; dužina koraka, ritam, pokreti torza, i kretanje zglob – koljeno – kuk – karlica jednaki su na levoj i desnoj strani. Asimetrija se javlja kod jednostranih neuroloških ili mišićno-skeletnih poremećaja (npr. hramljanje uzrokovano bolnim zglobom). Nepredvidljiv ili veoma promenljiv ritam hoda, dužine hoda ili širine iskoraka ukazuje na slom motorne kontrole hoda usled cerebralnog ili sindroma frontalnog režnja.

Retropulzija je hodanje unazad kada se počinje sa hodanjem ili padanje unazad u toku hoda. Može se javiti kod poremećaja frontalnog hoda, Parkinsona, CNS sifilisa i progresivne supranuklearne paralize.

Padanje stopala uzrokuje vučenje prstiju ili spoticanje pri hodu (npr. preterano podizanje noge kako bi se izbeglo udaranje prsta). To može biti posljedica slabosti potkoleničnog mišića anterior tibialisa, spastičnosti mišića ili spuštanja karlice usled slabosti proksimalnih mišića sa bočne strane (naročito gluteusa mediusa). Nizak zamah stopala (npr. usled smanjene fleksije kolena) može ličiti na padanje stopala.

Teškoće u pokretanju ili u održavanju hoda Kada osoba krene da hoda, njena stopala mogu izgledati kao prilepljena za pod, obično jer ne prebacuje težinu na jednu nogu kako bi omogućila drugoj da krene napred. Ovaj problem može predstavljati izolovani neuspeh pokretanja hoda, Parkinsonovu bolest ili frontalno ili subkortikalno oboljenje. Jednom kada se počne sa hodanjem, koraci treba da budu neprekidni, uz malu promenljivost u vremenu koraka. Iznenadna ukočenost, zaustavljanje ili skoro zaustavljanje obično ukazuje na oprezno hodanje, strah od pada ili na poremećaj frontalnog hoda. Vučenje nogu nije normalno (i predstavlja povećan rizik od saplitanja)

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci