Nenormalne promjene hoda kod starijih

Nenormalnosti u načinu hoda se manifestuju na brojne načine. U ovom dijelu govorimo o gubitku simetrije pokreta, retropulziji, padanju stopala i teškoćama u pokretanju i održavanju hoda.

Brojni su poremećaji koji mogu dovesti do disfunkcionalnog ili nesigurnog hoda: neurološki poremećaji (demencija, senzorne i motorne neuropatije…), mišićno-skeletni poremećaji (npr. lumbalno spinalna steoza). Postoje normalne promjene hoda usled starosti, ali i nenormalnosti koje se manifestuju na brojne načine:

Gubitak simetrije pokreta i vremena između lijeve i desne strane obično ukazuje na poremećaj. Kada je zdravo, tijelo se kreće simetrično; dužina koraka, ritam, pokreti torza, i kretanje zglob – koljeno – kuk – karlica jednaki su na levoj i desnoj strani. Asimetrija se javlja kod jednostranih neuroloških ili mišićno-skeletnih poremećaja (npr. hramljanje uzrokovano bolnim zglobom). Nepredvidljiv ili veoma promenljiv ritam hoda, dužine hoda ili širine iskoraka ukazuje na slom motorne kontrole hoda usled cerebralnog ili sindroma frontalnog režnja.

Retropulzija je hodanje unazad kada se počinje sa hodanjem ili padanje unazad u toku hoda. Može se javiti kod poremećaja frontalnog hoda, Parkinsona, CNS sifilisa i progresivne supranuklearne paralize.

Padanje stopala uzrokuje vučenje prstiju ili spoticanje pri hodu (npr. preterano podizanje noge kako bi se izbeglo udaranje prsta). To može biti posljedica slabosti potkoleničnog mišića anterior tibialisa, spastičnosti mišića ili spuštanja karlice usled slabosti proksimalnih mišića sa bočne strane (naročito gluteusa mediusa). Nizak zamah stopala (npr. usled smanjene fleksije kolena) može ličiti na padanje stopala.

Teškoće u pokretanju ili u održavanju hoda Kada osoba krene da hoda, njena stopala mogu izgledati kao prilepljena za pod, obično jer ne prebacuje težinu na jednu nogu kako bi omogućila drugoj da krene napred. Ovaj problem može predstavljati izolovani neuspeh pokretanja hoda, Parkinsonovu bolest ili frontalno ili subkortikalno oboljenje. Jednom kada se počne sa hodanjem, koraci treba da budu neprekidni, uz malu promenljivost u vremenu koraka. Iznenadna ukočenost, zaustavljanje ili skoro zaustavljanje obično ukazuje na oprezno hodanje, strah od pada ili na poremećaj frontalnog hoda. Vučenje nogu nije normalno (i predstavlja povećan rizik od saplitanja)

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci