Otvoren Dom za stare „Pljevlja“

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, u saradnji sa brojnim donatorima otvorili su danas, 11.04.2018. godine Dom starih „Pljevlja“.

 

Na ceremoniji otvaranja Doma starih u Pljevljima govorili su i Kenana Strujić, direktorica JU Dom starih „Pljevlja, Mirko Đačić, predsjednik Opštine Pljevlja, Hermann Spitz, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Anne-Christine Eriksson, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu.

 

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2.812.816,00€, od čega je iznos od 1.918.000,00€ obezbijeđen iz donacija.

Preko Regionalnog stambenog programa za Crnu Goru obezbeđena su sredstva za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica (1.177 domaćinstava) koja pripadaju najugroženijim kategorijama (osobe smeštene u neformalnim kolektivnim centrima i ugroženim osobama u privatnom smještaju, sa posebnim naglaskom na kamp Konik) .

Kroz ovaj program planirana je: izgradnja 907 stambenih jedinica; isporuka građevinskog materijala za 120 stambenih jedinica; izgradnja 50 kuća; 68 jedinica u Domu za stare u Pljevljima. kupovinu stambenih jedinica u opštini Herceg Novi sa mogućnošću proširenja projekta na druge primorske opštine, rekonstrukciju postojećih vojnih objekata – Vojni kompleks Trebjesa za izgradnju kuće za starije i osobe sa invaliditetom u opštini Nikšić. Ukupna vrednost projekta je 27.696 miliona eura. Crna Gora doprinosi sa 15% ili 4.154 miliona eura. Ukupna neplaćena sredstva iznose 23.542 miliona eura.

Glavni donator je Evropska unija, a značajan finansijski doprinos pružili su Vlada Sjedinjenih Država i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske. Program je snažno podržan od strane Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi – OEBS.

Četiri partnerske zemlje (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska) uspostavile su veliki broj bilateralnih i regionalnih radnih grupa, uz značajnu podršku UNHCR-a, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, djelujući u skladu sa dogovorenim okvirom. Implementacija Regionalnog stambenog programa zatvoriće poglavlje o raseljenju na teritoriji bivših jugoslovenskih republika.

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares312 views

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija

Redakcija - dec 05, 2023

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar najavio je da će ta partija podnijeti predlog izmjena zakona o PIO kako bi svi penzioneri dobili…

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura
Novosti
5 shares418 views

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI), na današnjoj press konferenciji, predstavili su sindikalnu potrošačku…

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares387 views

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Pokret Evropa sad objavio je danas da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo i uvrstilo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci