Pretvorite hobi u posao

Ako se bavite nečim zanimljivim i kreativnim ili imate neki hobi koji sjajno radite – pravite ukrasne aranžmane ili kolače, štrikate, šijete, svirate neki instrument, razumijete se u kompjutere itd, a želeli biste da počnete od toga da zarađujete pročitajte sledeće savjete:

1. Istražite mogućnosti 

Razmislite dobro, ima li zarade u vašem hobiju? Pregledajte sve medije i pronađite firme koje se bave time što vi toliko volite raditi. Idite u biblioteke i potražite sve informacije o toj vrsti posla. Sa novostečenim znanjem imaćete potpuniji uvid u problematiku vezanu za posao kojim želite da se bavite i naravno, sliku o tome šta vam je potrebno da biste započeli biznis.

2. Potražite stručni savjet 

Obiđite sajmove koji se organizuju za privatne firme. Tamo možete uspostaviti kontakte sa ljudima koji su u branši ili posredno vezani za nju, čuti njihova mišljenja, ukrasti zanat i eventualno dobiti korisne savjete. Što više kontakata uspostavite, bićete bliži ostvarenju svog sna.

3. Ispitajte tržište 

Konsultujte se sa drugima o vašoj ideji, posebno sa onima koji već rade sličan posao, sa ljudima koje ste identifikovali kao svoju ciljnu grupu. Pitajte ih za mišljenje i ideje, raspitajte se kako bi tržište reagovalo na robe ili usluge koje mislite da plasirate.

4. Napravite biznis plan 

Postoje knjige, novine, brošure i časopisi koji mogu poslužiti kao vodič za izradu biznis plana. Ne propuštajte ovaj korak, jer ćete iz elemenata plana i njegovih projekcija imati, makar u grubim crtama, jasne odnose između troškova i moguće dobiti, iznose obaveza prema državi itd. Kada su cifre pred vama, crno na bijelo, stvari su mnogo konkretnije i imate kvalitetne pokazatelje koji će vam pomoći u donošenju odluka.

5. Samo napred 

Ako ste, posle svih premišljanja, odlučili da svoj hobi pretvorite u posao, zakoračite hrabro u realizaciju. Samo odlučno, a ipak promišljeno, možete postići ono što želite. Rizici i teškoće vas sigurno čekaju, ali, bez rizika nema ni dobitaka. Kako u životu, tako i u karijeri, mora biti svetla na kraju tunela. Budite uporni, nemojte da vas teškoće pokolebaju i sigurno ćete uspjeti!

penzioneri.me/superzena.com

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci