Pretvorite hobi u posao

Ako se bavite nečim zanimljivim i kreativnim ili imate neki hobi koji sjajno radite – pravite ukrasne aranžmane ili kolače, štrikate, šijete, svirate neki instrument, razumijete se u kompjutere itd, a želeli biste da počnete od toga da zarađujete pročitajte sledeće savjete:

1. Istražite mogućnosti 

Razmislite dobro, ima li zarade u vašem hobiju? Pregledajte sve medije i pronađite firme koje se bave time što vi toliko volite raditi. Idite u biblioteke i potražite sve informacije o toj vrsti posla. Sa novostečenim znanjem imaćete potpuniji uvid u problematiku vezanu za posao kojim želite da se bavite i naravno, sliku o tome šta vam je potrebno da biste započeli biznis.

2. Potražite stručni savjet 

Obiđite sajmove koji se organizuju za privatne firme. Tamo možete uspostaviti kontakte sa ljudima koji su u branši ili posredno vezani za nju, čuti njihova mišljenja, ukrasti zanat i eventualno dobiti korisne savjete. Što više kontakata uspostavite, bićete bliži ostvarenju svog sna.

3. Ispitajte tržište 

Konsultujte se sa drugima o vašoj ideji, posebno sa onima koji već rade sličan posao, sa ljudima koje ste identifikovali kao svoju ciljnu grupu. Pitajte ih za mišljenje i ideje, raspitajte se kako bi tržište reagovalo na robe ili usluge koje mislite da plasirate.

4. Napravite biznis plan 

Postoje knjige, novine, brošure i časopisi koji mogu poslužiti kao vodič za izradu biznis plana. Ne propuštajte ovaj korak, jer ćete iz elemenata plana i njegovih projekcija imati, makar u grubim crtama, jasne odnose između troškova i moguće dobiti, iznose obaveza prema državi itd. Kada su cifre pred vama, crno na bijelo, stvari su mnogo konkretnije i imate kvalitetne pokazatelje koji će vam pomoći u donošenju odluka.

5. Samo napred 

Ako ste, posle svih premišljanja, odlučili da svoj hobi pretvorite u posao, zakoračite hrabro u realizaciju. Samo odlučno, a ipak promišljeno, možete postići ono što želite. Rizici i teškoće vas sigurno čekaju, ali, bez rizika nema ni dobitaka. Kako u životu, tako i u karijeri, mora biti svetla na kraju tunela. Budite uporni, nemojte da vas teškoće pokolebaju i sigurno ćete uspjeti!

penzioneri.me/superzena.com

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci