Pretvorite hobi u posao

Ako se bavite nečim zanimljivim i kreativnim ili imate neki hobi koji sjajno radite – pravite ukrasne aranžmane ili kolače, štrikate, šijete, svirate neki instrument, razumijete se u kompjutere itd, a želeli biste da počnete od toga da zarađujete pročitajte sledeće savjete:

1. Istražite mogućnosti 

Razmislite dobro, ima li zarade u vašem hobiju? Pregledajte sve medije i pronađite firme koje se bave time što vi toliko volite raditi. Idite u biblioteke i potražite sve informacije o toj vrsti posla. Sa novostečenim znanjem imaćete potpuniji uvid u problematiku vezanu za posao kojim želite da se bavite i naravno, sliku o tome šta vam je potrebno da biste započeli biznis.

2. Potražite stručni savjet 

Obiđite sajmove koji se organizuju za privatne firme. Tamo možete uspostaviti kontakte sa ljudima koji su u branši ili posredno vezani za nju, čuti njihova mišljenja, ukrasti zanat i eventualno dobiti korisne savjete. Što više kontakata uspostavite, bićete bliži ostvarenju svog sna.

3. Ispitajte tržište 

Konsultujte se sa drugima o vašoj ideji, posebno sa onima koji već rade sličan posao, sa ljudima koje ste identifikovali kao svoju ciljnu grupu. Pitajte ih za mišljenje i ideje, raspitajte se kako bi tržište reagovalo na robe ili usluge koje mislite da plasirate.

4. Napravite biznis plan 

Postoje knjige, novine, brošure i časopisi koji mogu poslužiti kao vodič za izradu biznis plana. Ne propuštajte ovaj korak, jer ćete iz elemenata plana i njegovih projekcija imati, makar u grubim crtama, jasne odnose između troškova i moguće dobiti, iznose obaveza prema državi itd. Kada su cifre pred vama, crno na bijelo, stvari su mnogo konkretnije i imate kvalitetne pokazatelje koji će vam pomoći u donošenju odluka.

5. Samo napred 

Ako ste, posle svih premišljanja, odlučili da svoj hobi pretvorite u posao, zakoračite hrabro u realizaciju. Samo odlučno, a ipak promišljeno, možete postići ono što želite. Rizici i teškoće vas sigurno čekaju, ali, bez rizika nema ni dobitaka. Kako u životu, tako i u karijeri, mora biti svetla na kraju tunela. Budite uporni, nemojte da vas teškoće pokolebaju i sigurno ćete uspjeti!

penzioneri.me/superzena.com

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci