Broj penzionera prvi put prešao 130 hiljada

Podaci o najstarijoj populaciji pokazuju da ih je sada više nego zaposlenih za koje se redovno uplaćuju porezi i doprinosi, a kojih je prema podacima Poreske uprave oko 116 hiljada.

Broj penzionera i korisnika drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) na kraju februara bio 130.161, što je prvi put da je pređena brojka od 130 hiljada.

Penzionera je sada više nego zaposlenih za koje se redovno uplaćuju porezi i doprinosi. Prema podacima iz Poreske uprave, redovno i sa kašnjenjem do dva mjeseca platu dobija 116 hiljada zaposlenih.

Decembarsku zaradu do 23. februara, kako su “Vijesti” dobile ranije podatke iz Poreske uprave, dobilo je 116.216 radnika od ukupno 178.000 koji se vode kao zaposleni.

Za isplatu penzija i drugih prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, prema budžetu za ove godinu, potrebno je 425 miliona eura, dok se od naplate doprinosa za penzijsko osiguranje očekuju 303 miliona eura.

Nedostajući dio novca obezbjeđuje se od drugih državnih prihoda. Da bi penzioni fond mogao normalno da funkcioniše i da se od penzije može živjeti, potrebno je da broj zaposlenih bude tri puta veći od broja penzionera.

Prema podacima sa sajta Fonda PIO prije 15 godina, na kraju 2003. godine, bile su 104 hiljade penzionera i korisnika prava iz PIO.

Broj penzionera proteklih godina i decenije povećavan je zbog usvajanja zakona koji su omogućavali „žrtvama tranzicije” odlazak u penziju pod povoljnim uslovima. Oni su ostajali bez posla zbog gašenja bivših giganata ili značajnog smanjenja obima njihovog rada. Vladi je bilo jednostavnije da ih „zbrine” slanjem u prijevremenu penziju, jer za njih na tržištu rada najčešće više nije bilo mjesta.

„Povećanje broja korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja jednim dijelom je rezultat ostvarivanja prava na penziju shodno opštim uslovima za ostvarivanje prava, dijelom primjenom povoljnijih uslova od opštih koje su se uvodile tokom prethodnih godina i imale temporalni karakrer, a dijelom primjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju”, odgovorili su “Vijestima” su iz Fonda PIO na pitanje zbog čega je došlo do rasta broja penzionera.

Prema podacima Fonda PIO iz 2016. godine, 11,6 hiljada penzionera je dobilo penziju pod nekim od povoljnih uslova. Sadašnji penzioneri imaju prosječno 30 godina radnog staža, odnosno deset godina manje od potrebnog za punu penziju.

Fond PIO: Od doprinosa dobijemo 70 odsto potrebnog novca

Kako su objasnili iz Fonda PIO za 2018. godinu, njima su planirana sredstva u iznosu od 432,24 miliona eura, od čega je za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja 425,67 miliona eura ili 98,48 odsto ukupnog budžeta. Prema zakonu, država je garant isplate penzija i ostalih prava, tako da za njih mora biti novca.

„Planirana sredstva su dovoljna i čine pouzdanu osnovu koja će, kao i do sada, obezbijediti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u 2018.godini. Fond PIO se dominantno finansira iz izvornih (namjenskih) prihoda, koje čine doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali prihodi Fonda, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda državnog budžeta. Za ovu godinu planirano je da će se 70 odsto prihoda Fonda obezbijediti iz izvornih prihoda”, kazali su iz Fonda PIO.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci