Vlada Crne Gore posvećena zaštiti starih i njihovoj integraciji u društveni sistem

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić svečano je otvorio danas, 08. maja 2018. godineodjeljenja za demenciju i palijativu, kao i prostorije za radnu i okupacionu terapiju u okviru JU Dom starih „Bijelo Polje“.
Na ceremoniji otvaranja govorili su i predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i direktor Doma starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević.
Ministar Purišić je naveo da ova ustanova od osnivanja postiže značajne rezultate u pogledu unaprjeđenja zaštite starih lica, naglasivši da već skoro osam godina pruža institucionalnu brigu u pogledu stanovanja, ishrane, njege i zdravstvene zaštite, kao i pravne i savjetodavne pomoći.
 mrss        mrss
„Rekonstrukcijom odjeljenja za demenciju, palijativnu njegu, prostorija za radnu i okupacionu terapiju i frizerskog salona zaokružićemo kompleks u kojem će se primjenjivati evropski standardi u oblasti gerontologije i socijalnog rada uz puno uvažavanje potreba korisnika“ – istakao je Purišić.
Purišić je kazao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa lokalnom upravom prepoznaje sve veću potrebu da se starim licima obezbijedi što kvalitetniji život.
„Današnji događaj, kao i nedavno otvaranje Doma starih u Pljevljima, još jedna je potvrda da Vlada Crne Gore kroz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika na adekvatan način brine o starima obezbjeđujući zaštitu i punu integraciju ranjivih kategorija stanovništva“ – zaključio je Purišić.
Predsjednik Smolović sa zadovoljstvom je konstatovao da u Bijelom Polju postoji razvijena palijativna njega.
„Stručna lica Doma starih, uz interdisciplinarni pristup pomažu oboljelima i članovima porodica, a ta podrška obuhvata tjelesne, psihosocijalne i duhovne aspekte života. Korisnicima se u svakom trenutku pruža potrebna i odgovarajuća njega, koja im osigurava najbolji mogući kvalitet života“.
Direktor JU Dom starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević istakao je da odjeljenje demencije je prvo na sjeveru Crne Gore, opremljeno po najsavremenijim evropskim standardima, sa kapacitetom od dvadeset mjesta.
Pavićević je najavio da se planira pokretanje domskih novina i otvaranje dnevnog boravka za stara lica.
penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci