Vlada Crne Gore posvećena zaštiti starih i njihovoj integraciji u društveni sistem

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić svečano je otvorio danas, 08. maja 2018. godineodjeljenja za demenciju i palijativu, kao i prostorije za radnu i okupacionu terapiju u okviru JU Dom starih „Bijelo Polje“.
Na ceremoniji otvaranja govorili su i predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i direktor Doma starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević.
Ministar Purišić je naveo da ova ustanova od osnivanja postiže značajne rezultate u pogledu unaprjeđenja zaštite starih lica, naglasivši da već skoro osam godina pruža institucionalnu brigu u pogledu stanovanja, ishrane, njege i zdravstvene zaštite, kao i pravne i savjetodavne pomoći.
 mrss        mrss
„Rekonstrukcijom odjeljenja za demenciju, palijativnu njegu, prostorija za radnu i okupacionu terapiju i frizerskog salona zaokružićemo kompleks u kojem će se primjenjivati evropski standardi u oblasti gerontologije i socijalnog rada uz puno uvažavanje potreba korisnika“ – istakao je Purišić.
Purišić je kazao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa lokalnom upravom prepoznaje sve veću potrebu da se starim licima obezbijedi što kvalitetniji život.
„Današnji događaj, kao i nedavno otvaranje Doma starih u Pljevljima, još jedna je potvrda da Vlada Crne Gore kroz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika na adekvatan način brine o starima obezbjeđujući zaštitu i punu integraciju ranjivih kategorija stanovništva“ – zaključio je Purišić.
Predsjednik Smolović sa zadovoljstvom je konstatovao da u Bijelom Polju postoji razvijena palijativna njega.
„Stručna lica Doma starih, uz interdisciplinarni pristup pomažu oboljelima i članovima porodica, a ta podrška obuhvata tjelesne, psihosocijalne i duhovne aspekte života. Korisnicima se u svakom trenutku pruža potrebna i odgovarajuća njega, koja im osigurava najbolji mogući kvalitet života“.
Direktor JU Dom starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević istakao je da odjeljenje demencije je prvo na sjeveru Crne Gore, opremljeno po najsavremenijim evropskim standardima, sa kapacitetom od dvadeset mjesta.
Pavićević je najavio da se planira pokretanje domskih novina i otvaranje dnevnog boravka za stara lica.
penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci