Vlada Crne Gore posvećena zaštiti starih i njihovoj integraciji u društveni sistem

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić svečano je otvorio danas, 08. maja 2018. godineodjeljenja za demenciju i palijativu, kao i prostorije za radnu i okupacionu terapiju u okviru JU Dom starih „Bijelo Polje“.
Na ceremoniji otvaranja govorili su i predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i direktor Doma starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević.
Ministar Purišić je naveo da ova ustanova od osnivanja postiže značajne rezultate u pogledu unaprjeđenja zaštite starih lica, naglasivši da već skoro osam godina pruža institucionalnu brigu u pogledu stanovanja, ishrane, njege i zdravstvene zaštite, kao i pravne i savjetodavne pomoći.
 mrss        mrss
„Rekonstrukcijom odjeljenja za demenciju, palijativnu njegu, prostorija za radnu i okupacionu terapiju i frizerskog salona zaokružićemo kompleks u kojem će se primjenjivati evropski standardi u oblasti gerontologije i socijalnog rada uz puno uvažavanje potreba korisnika“ – istakao je Purišić.
Purišić je kazao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa lokalnom upravom prepoznaje sve veću potrebu da se starim licima obezbijedi što kvalitetniji život.
„Današnji događaj, kao i nedavno otvaranje Doma starih u Pljevljima, još jedna je potvrda da Vlada Crne Gore kroz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika na adekvatan način brine o starima obezbjeđujući zaštitu i punu integraciju ranjivih kategorija stanovništva“ – zaključio je Purišić.
Predsjednik Smolović sa zadovoljstvom je konstatovao da u Bijelom Polju postoji razvijena palijativna njega.
„Stručna lica Doma starih, uz interdisciplinarni pristup pomažu oboljelima i članovima porodica, a ta podrška obuhvata tjelesne, psihosocijalne i duhovne aspekte života. Korisnicima se u svakom trenutku pruža potrebna i odgovarajuća njega, koja im osigurava najbolji mogući kvalitet života“.
Direktor JU Dom starih „Bijelo Polje“ Dejan Pavićević istakao je da odjeljenje demencije je prvo na sjeveru Crne Gore, opremljeno po najsavremenijim evropskim standardima, sa kapacitetom od dvadeset mjesta.
Pavićević je najavio da se planira pokretanje domskih novina i otvaranje dnevnog boravka za stara lica.
penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci