Zabavne aktivnosti kod kuće za bake i unuke

Unuci imaju zaista posebnu vrstu veze sa svojim bakama koja se razvija od prvih koraka i ranog djetinjstva, odlaska u vrtić i školu pa do zrelije dobi. Baka je tu kada treba napraviti najbolje kolače, staviti kremu na povrijeđeno koljeno, razmaziti i dati najbolji savjet koji ste ikad dobili. Ona su često te koje su nas naučile i prva slova kroz slikovnice, a sve to učinile su kroz igru i zabavu.

Čini se kako baka uvijek ima neku super ideju u rukavu i da sa njom zabava ne prestaje. Uvijek je spremna da se posveti svom unuku i da sa njim ili njom krene u razne avanture, tako da ne čudi što su bake često super bića u našim glavama. Iako baki sigurno ne nedostaje ideja za zabavu, nikad nije dosta prijedloga dodatnih aktivnosti koje će oduševiti obe strane. Pa krenimo!

Stopala u obliku leptira

Stvorite malo remek djelo sa vašim unukom koje kasnije možete uokviriti i objesiti na zid. Potreban vam je malo jači komad papira i akrilne boje (alternativno možete iskoristiti i tempere) kako biste krenuli sa ovim zanimljivim projektom. Iscjedite boje na papir ili u neku kanticu i pokažite djetetu da umoči nogice u boju ili više boja kako biste dobili šareni efekt.

Nakon toga mu pomozite da stane na papir i pomoću stopala napravi oblike krila leptira. Na to možete zajedno prstima ili uz pomoć kista dodati neke druge oblike, šljokice i ime djeteta.Savjetujemo da sav okolni prostor dobro obložite novinskim papirom prije nego što krenete sa ovom aktivnošću, zato što će inače postojati opasnost da u procesu igre dobijete nešto što niste očekivali: šarene mrlje po tepihu i zidovima.

Potraga za blagom u vašoj bašti

Jedna od najzabavnijih aktivnosti koju će vaši nešto stariji unuci prosto obožavati je potraga za blagom. Ovu zabavu možete organizovati u prirodi, ali još bolje u sopstvenoj bašti. Napravite listu predmeta koje vaš unuk treba pronaći, kao što su na primjer list crvene boje, grančica sa određenog drveta ili perce. Zatim krenite u avanturu potrage za tim predmetima, a svaki put kada dijete pronađe neki od tih predmeta uslikajte ih fotoaparatom ili telefonom. Dijete na taj način može napraviti album sa fotografijama i pored svake staviti oznaku. Ovako se na jednostavan i zabavan način usvajaju nova znanja koja će kasnije biti korisna u školi.

Vrijeme je za kuhanje!

Nema boljeg načina da angažujete vaše unuke do kuvanja. Djeca obožavaju sve što ima veze sa mješanjem i eksprerimentisanjem, kao i aktivnosti gdje će se osjećati kao odrasli tako da im to nikada neće dosaditi. Kroz kuhanje ćete djeci usaditi i svoju tradiciju, naučiti ih kako da prate instrukcije i razvijaju svoju pažnju. Za početak predlažemo da to bude slatkiš i nešto jednostavno, kao što su na primjer čokoladni kolačići.

Šarena vodena aktivnost

Odlična zabava za mlađu djecu zahtijeva samo malo vode i boje! Ova veoma jednostavna aktivnost sastoji se iz miješanja boja koje će očarati svako malo dijete i naučiti ga kako boje izgledaju kada se iskombinuju. U vaše dvorište ili na terasu iznesite nekoliko posudica sa vodom u koje ćete ubaciti različite jestive boje. Predlažemo da za početak uzmete plavu i žutu zato što daju odličan efekt kada se pomješaju. Sa strane ostavite jednu veću plastičnu zdjelu u kojoj dijete može miješati boje, a predlažemo da to radi sa kapaljkama i kistovima kako bi moglo što više eksprimentisati sa zanimljivim oblicima koji će nastajati u procesu. Kada jednom krene sa miješanjem boja, dijete neće moći prestati.

penzioneri.me/kućica.net

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci