Ruskinja tvrdi da ima 129 godina: “Ovo je Božja kazna”

Jedna Ruskinja tvrdi da je najstarija osoba na svijetu, ali ujedno smatra da je to što je na putu da proslavi 129. rođendan ništa drugo do kazna.

Koku Istambulova, iz Čečenije, priča da nije imala nijedan srećan dan u životu i da nema pojma kako toliko dugo živi.

Ona ne jede meso, obožava fermentisano mlijeko i da je živa samo zato što je to Božja volja.

Tvrdnju Istambulove da ima 129 godina je potvrdila i ruska vlada i to zato što na njenom internom pasošu piše da je rođena 1. juna 1889.

Ako je to tačno, Istambulova je imala već 27 godina kada se desila Oktobarska revolucija, već je imala 55 kada se završio Drugi svjetski rat, a preko 100 godina kada se raspao Sovjetski savez.

Posle Drugog svjetskog rata je živjela i u Kazahstanu i Sibiru jer je bila protjerana zbog optužbi za saradnju sa nacistima.

“Vidim da se ljudi koji dugo žive bave sportom, jedu posebne stvari, ali ja nisam obraćala pažnju na to. Nisam imala niti jedan srećan dan u životu, radila sam teško, kopala po bašti cijelog života. Umorna sam i dug život ne predstavlja božji blagoslov, već kaznu za mene”, priča Istambulova.

Istambulova je i dalje sposobna da se brine o sebi, i dalje hoda i hrani se sama, ali je vid skoro pa napustio. Nadživjela je svu svoju djecu, a njena kćerka Tamara je umrla prije pet godina u 104. godini.

Ona je u intervjuu za ruske medije više puta ponovila da bi više voljela da je umrla mlada. “Radila sam cijelog života, nisam imala kad da odmorim ili da se zabavim. Ili smo sadili lubenice, ili okopovali baštu. Sad više ni ne živim, već životarim”, objašnjava Koku.

Sva druga njena dokumenta su nestala tokom rata u Čečeniji pa se ne može sa sigurnošću potvrditi datum rođenja Istambulove.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci