Sve spremno za izgradnju Doma za stare u Nikšiću

Iza bodljikave žice nekadašnje kasarne pod Trebjesom, vojnička čizma odavno se ne čuje. Objekti prepušteni zubu vremena na meti su vandala dok čekaju nove stanare. Država ovdje vidi dom za našu najstariju populaciju i na to je stavljena tačka još prije tri godine. No, nikako da stigne saglasnost donatora iz evropske razvojne banke, jer se odluka za oko 6 miliona eura vrijedan projekat, za koji će država izdvojiti trećinu, ne donosi preko noći.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Marko Radojević kaže da teško se može desiti da se projekat ne realizuje.

“Dosad smo imali 12, 13 komisija i svaku smo izuzetno dobro prošli. Ostala je posljednja, po proceduri njihovoj koju mi nijesmo mogli ubrzati i koja će biti u toku juna”, kazao je za RTCG Radojević.

Opština je već uradila glavni projekat i dobila građevinsku dozvolu za adaptaciju oko 12.000 kvadrata vojnih objekata u kojima će biti posla za oko 80 radnika, a smještaj će naći oko 200 starih osoba.

“Svi će oni imati odvojene trpezarije, na spratovima mini čajne kuhinje. Tu su predviđene i radno okupacione aktivnosti, biblioteke, čitaone, fitnes, kompletno sve sadržaje. Imaće mogućnost i da rade u plastenicima i obrađuju zemljište”, navodi Radojević.

Iako se još nije ni krenulo sa rekonstrukcijom, potencijalni korisnici već se interesuju za budući dom koji će, smatraju u lokalnoj upravi, biti veoma značajan za Nikšić i centralni dio Crne Gore.

Radojević

“Najbliži dom starih je u Risnu, tako da mi očekujemo da će se dobar dio Nikšićana vratiti ovdje jer su gradu potrebni ovi kapaciteti. A svi stanovnici Nikšića, Šavnika i Žabljaka sa sjedištem u ovom domu su za par eura do kuće i kućne destinacije”, ističe Radojević.

Magacini i spavaonice nekadašnje kasarne našli su se i na Holivudskom platnu. Prije godinu i po, taj prostor pretvoren je u filmski studio u kojem je rađen rimejk filma “Leptir”, jednog od najboljih ostvarenja 70 godina prošlog vijeka, u kojem su glavne uloge tumačili legendarni Stiv Mekvin i Dastin Hofman.

Statiste i logorski ambijent, kako sada stvari stoje, zamijeniće ipak lijepo uređen prostor, za našu najstariju populaciju kojim će gazdovati Ministarstvo rada i socijalanog staranja.

penzioneri.me/tvcg

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci