Sve spremno za izgradnju Doma za stare u Nikšiću

Iza bodljikave žice nekadašnje kasarne pod Trebjesom, vojnička čizma odavno se ne čuje. Objekti prepušteni zubu vremena na meti su vandala dok čekaju nove stanare. Država ovdje vidi dom za našu najstariju populaciju i na to je stavljena tačka još prije tri godine. No, nikako da stigne saglasnost donatora iz evropske razvojne banke, jer se odluka za oko 6 miliona eura vrijedan projekat, za koji će država izdvojiti trećinu, ne donosi preko noći.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Marko Radojević kaže da teško se može desiti da se projekat ne realizuje.

“Dosad smo imali 12, 13 komisija i svaku smo izuzetno dobro prošli. Ostala je posljednja, po proceduri njihovoj koju mi nijesmo mogli ubrzati i koja će biti u toku juna”, kazao je za RTCG Radojević.

Opština je već uradila glavni projekat i dobila građevinsku dozvolu za adaptaciju oko 12.000 kvadrata vojnih objekata u kojima će biti posla za oko 80 radnika, a smještaj će naći oko 200 starih osoba.

“Svi će oni imati odvojene trpezarije, na spratovima mini čajne kuhinje. Tu su predviđene i radno okupacione aktivnosti, biblioteke, čitaone, fitnes, kompletno sve sadržaje. Imaće mogućnost i da rade u plastenicima i obrađuju zemljište”, navodi Radojević.

Iako se još nije ni krenulo sa rekonstrukcijom, potencijalni korisnici već se interesuju za budući dom koji će, smatraju u lokalnoj upravi, biti veoma značajan za Nikšić i centralni dio Crne Gore.

Radojević

“Najbliži dom starih je u Risnu, tako da mi očekujemo da će se dobar dio Nikšićana vratiti ovdje jer su gradu potrebni ovi kapaciteti. A svi stanovnici Nikšića, Šavnika i Žabljaka sa sjedištem u ovom domu su za par eura do kuće i kućne destinacije”, ističe Radojević.

Magacini i spavaonice nekadašnje kasarne našli su se i na Holivudskom platnu. Prije godinu i po, taj prostor pretvoren je u filmski studio u kojem je rađen rimejk filma “Leptir”, jednog od najboljih ostvarenja 70 godina prošlog vijeka, u kojem su glavne uloge tumačili legendarni Stiv Mekvin i Dastin Hofman.

Statiste i logorski ambijent, kako sada stvari stoje, zamijeniće ipak lijepo uređen prostor, za našu najstariju populaciju kojim će gazdovati Ministarstvo rada i socijalanog staranja.

penzioneri.me/tvcg

Slične novosti

Penzioneri protiv povećanja članarine
Penzije, Pitanja, Treće doba
shares636 views

Penzioneri protiv povećanja članarine

Ana Ana - maj 20, 2024

Udruženje penzionera sa najnižim primanjima, Penzioneri sa srazmjernim penzijama i Udruženje penzionera Pravda oštro se suprotstavljaju predlogu sa Skupštine Udruženja penzionera Crne Gore…

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares159 views

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

Ana Ana - maj 20, 2024

“Sve što imam ostavila sam djeci i došla sam u dom. Ovdje mi je prekrasno, divno, a što je najbitnije imam društvo”, tako…

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci