Imala je 60 godina kad je kupila prvi kompjuter, a u 82. programira igricu za starije osobe

Konferencija stručnjaka za razvoj kompanije Epl (WWDC) posvećena je softverima i alatkama za programere, a prosječna starost učesnika je 30 godina. U junu 2017. godine učestvovala je i 82-godišnja Masako Vakamija, koja je razvila aplikaciju namenjenu starijim osobama.

Opisujući prva iskustva sa internetom, kaže da je za tri mjeseca naučila kako funkcioniše globalna mreža. Prvi računar je kupila kada je imala 60 godina.

– Lice mi je bilo mokro od suza i znoja – rekla je Vakamija na Tehnološkoj konferenciji u Tokiju, opisujući veliku radost zbog prve primljene elektronske poruke.

FOTO: TEDX ICU KENNETH ENOCHS / FLICKR

Kaže da joj je “računar dao krila”, jer joj je omogućio da komunicira s drugima, a da pritom nije morala da ostavlja majku, koju je njegovala. Ipak, nešto joj je baš smetalo: za starije ljude nije bilo gotovo nikakvih programa i uputstava.

Jedina knjiga iz te oblasti koja je bila donekle uzbudljiva bio je priručnik za Eksel, kaže ona. Detaljno ga je proučila i počela da koristi program za izradu digitalnih modela japanskih pletenih mustri.

– Eksel je umetnost – kaže ona.

Na osnovu novostečenih iskustava napisala je uputstvo za korišćenje kompjutera, a zatim je naučila da programira.

Za samo šest meseci razvila je aplikaciju “Hinadan”, igricu za starije osobe. Zadatak se sastoji u tome da se ukrasne lutkice u tradicionalnim japanskim kostimima poređaju po određenom redosledu. Kao inspiracija joj je poslužio japanski praznik lutaka Hina-Matsuri, koji se obeležava u martu.

Ova igra je veoma pogodna za starije osobe zato što je jednostavna za korišćenje.

– Prilikom programiranja uzela sam u obzir da stariji slabije čuju i vide i da ne mogu tako brzo i lako da pokreću prste – objašnjava Vakamija.

Aplikacija je za sada dostupna samo na japanskom jeziku, ali je čak i direktor Epla Džim Kuk pokazao zanimanje nju. Na konferenciji WWDC Japanka mu je objasnila kako je razvila igricu, a Kuk joj je čestitao i rekao da može da posluži kao inspiracija drugima, priča ona ponosno. Prema sopstvenim rečima, ima velike planove:

– Imam još mnogo ideja i planiram da razvijam nove aplikacije.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci