Imala je 60 godina kad je kupila prvi kompjuter, a u 82. programira igricu za starije osobe

Konferencija stručnjaka za razvoj kompanije Epl (WWDC) posvećena je softverima i alatkama za programere, a prosječna starost učesnika je 30 godina. U junu 2017. godine učestvovala je i 82-godišnja Masako Vakamija, koja je razvila aplikaciju namenjenu starijim osobama.

Opisujući prva iskustva sa internetom, kaže da je za tri mjeseca naučila kako funkcioniše globalna mreža. Prvi računar je kupila kada je imala 60 godina.

– Lice mi je bilo mokro od suza i znoja – rekla je Vakamija na Tehnološkoj konferenciji u Tokiju, opisujući veliku radost zbog prve primljene elektronske poruke.

FOTO: TEDX ICU KENNETH ENOCHS / FLICKR

Kaže da joj je “računar dao krila”, jer joj je omogućio da komunicira s drugima, a da pritom nije morala da ostavlja majku, koju je njegovala. Ipak, nešto joj je baš smetalo: za starije ljude nije bilo gotovo nikakvih programa i uputstava.

Jedina knjiga iz te oblasti koja je bila donekle uzbudljiva bio je priručnik za Eksel, kaže ona. Detaljno ga je proučila i počela da koristi program za izradu digitalnih modela japanskih pletenih mustri.

– Eksel je umetnost – kaže ona.

Na osnovu novostečenih iskustava napisala je uputstvo za korišćenje kompjutera, a zatim je naučila da programira.

Za samo šest meseci razvila je aplikaciju “Hinadan”, igricu za starije osobe. Zadatak se sastoji u tome da se ukrasne lutkice u tradicionalnim japanskim kostimima poređaju po određenom redosledu. Kao inspiracija joj je poslužio japanski praznik lutaka Hina-Matsuri, koji se obeležava u martu.

Ova igra je veoma pogodna za starije osobe zato što je jednostavna za korišćenje.

– Prilikom programiranja uzela sam u obzir da stariji slabije čuju i vide i da ne mogu tako brzo i lako da pokreću prste – objašnjava Vakamija.

Aplikacija je za sada dostupna samo na japanskom jeziku, ali je čak i direktor Epla Džim Kuk pokazao zanimanje nju. Na konferenciji WWDC Japanka mu je objasnila kako je razvila igricu, a Kuk joj je čestitao i rekao da može da posluži kao inspiracija drugima, priča ona ponosno. Prema sopstvenim rečima, ima velike planove:

– Imam još mnogo ideja i planiram da razvijam nove aplikacije.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci