UN: Smanjiti nejednakost starijih osoba

Populacioni fond UN (UNFPA) pozvao je 15. juna, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, na dodatne napore za smanjenje trajne nejednakosti i unapređenje uslova života starijih osoba, kako bi demografske promjene izazvane starenjem stanovništva bile na opštu dobrobit.

U 2015. godini, osobe starije od 60 godina činile su 12,3 odsto svjetske populacije, a do 2050. godine taj će se broj povećati na skoro 22 odsto.

Ovaj porast će biti najveći u zemljama u razvoju.

U Aziji živi polovina od ukupno 901 miliona starijih osoba u svijetu, odnosno 508 miliona osoba starosti 60 i više godina, zatim slijedi Evropa sa 177 miliona starijih osoba, Sjeverna Amerika sa 75 miliona, Južna Amerika i Karibi sa 71 milion, Afrika sa 64 miliona i Okeanija sa šest miliona.

U nekim zemljama starenje populacije može da dovede do proporcionalnog smanjenja radne snage, ali, da li će do toga i doći i kakav će uticaj to imati na privredu zavisiće od brojnih neizvesnih faktora, uključujući mjere na povećanju starosne granice za odlazak u penziju, migracija te, konačno, ljudske, ali i tehnološke produktivnosti.

Starenje stanovništva može da uzrokuje i društvene poremećaje s obzirom na to da društvene nejednakosti rastu u starijem životnom dobu, kaže se u saopštenju UNFPA.

Na primjer, muškarci u starosti imaju u prosjeku 68 odsto veća primanja od žena zbog dužeg radnog staža i većih primanja tokom radnog vijeka.

Ovo je naročito značajno u svijetlu činjenice da većinu starije populacije čine žene.

“Mi u UNFPA smo u potpunosti saglasni sa sloganom Međunarodnog dana starijih osoba – Zauzmimo stav protiv diskriminacije starih osoba”. Verujemo da smanjivanje trajne nejednakosti i prihvatanje doprinosa starijih osoba otvara ogromne mogućnosti za razvoj”, poručuje izvršni direktor Fonda Babatunda Osotimehin.

Rad na tome, kako je naveo, počinje sa sigurnim porođajem i nastavlja se sa dobrom ishranom u djetinjstvu i kvalitetnim školama i on podrazumijeva osiguravanje univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju, rodne jednakosti, socijalne zaštite i sigurnosti primanja za sve starije osobe, kao i osiguravanje prenosa bogatstva na mlađe generacije.

Starosna diskriminacija na radnom mjestu može da predstavlja rastući problem u zemljama u kojima očekivani životni vijek i dobro zdravstveno stanje podstiču starije ljude da nastave raditi, naročito ako je nezaposlenost mladih visoka.

Društvo će možda svoja očekivanja u pogledu prirodne starosne granice za odlazak u penziju ili u pogledu uloge starijih osoba u javnom i privatnom životu morati da prilagodi činjenici da oni sve duže ostaju aktivni, navodi se u izjavi direktora UNFPA.

Starija populacija se oslanja na različite izvore finansijske podrške – od prihoda od rada i imovine do porodice i javnih programa. To znači da će zemlje sa rastućom populacijom starijih osoba morati da uspostave međugeneracijski dijalog i donesu politike koje promovišu međusobno razumevanje, te da osnaže i mlade i stare da pomažu jedni drugima.

UNFPA nastavlja da pomaže zemljama da odgovore na okolnosti i izazove starenja stanovništva kroz promovisanje dijaloga o politikama i pomoć u obukama, istraživanju i prikupljanju podataka razvrstanih po starosti i polu.

Trenutno UNFPA analizira napredak ostvaren u proteklih 15 godina u realizaciji Madridskog akcionog plana za starenje i podržava razmenu stečenih iskustava u cilju ostvarivanja zdravijeg starenja i iskorišćavanja druge demografske dividende produktivnije i prosperitetnije starije populacije, kaže se u saopštenju.

“Starenje stanovništva u svim zemljama predstavlja svojevrsnu transformativnu snagu koja će na ispit staviti postojeće stukture naše privrede, domaćinstava i društva. Udružimo snage kako bismo svim ljudima omogućili dostojanstveno starenje i život obeležen doprinosom, integracijom i blagostanjem”, poručio je direktor Populacionog fonda UN.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci