UN: Smanjiti nejednakost starijih osoba

Populacioni fond UN (UNFPA) pozvao je 15. juna, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, na dodatne napore za smanjenje trajne nejednakosti i unapređenje uslova života starijih osoba, kako bi demografske promjene izazvane starenjem stanovništva bile na opštu dobrobit.

U 2015. godini, osobe starije od 60 godina činile su 12,3 odsto svjetske populacije, a do 2050. godine taj će se broj povećati na skoro 22 odsto.

Ovaj porast će biti najveći u zemljama u razvoju.

U Aziji živi polovina od ukupno 901 miliona starijih osoba u svijetu, odnosno 508 miliona osoba starosti 60 i više godina, zatim slijedi Evropa sa 177 miliona starijih osoba, Sjeverna Amerika sa 75 miliona, Južna Amerika i Karibi sa 71 milion, Afrika sa 64 miliona i Okeanija sa šest miliona.

U nekim zemljama starenje populacije može da dovede do proporcionalnog smanjenja radne snage, ali, da li će do toga i doći i kakav će uticaj to imati na privredu zavisiće od brojnih neizvesnih faktora, uključujući mjere na povećanju starosne granice za odlazak u penziju, migracija te, konačno, ljudske, ali i tehnološke produktivnosti.

Starenje stanovništva može da uzrokuje i društvene poremećaje s obzirom na to da društvene nejednakosti rastu u starijem životnom dobu, kaže se u saopštenju UNFPA.

Na primjer, muškarci u starosti imaju u prosjeku 68 odsto veća primanja od žena zbog dužeg radnog staža i većih primanja tokom radnog vijeka.

Ovo je naročito značajno u svijetlu činjenice da većinu starije populacije čine žene.

“Mi u UNFPA smo u potpunosti saglasni sa sloganom Međunarodnog dana starijih osoba – Zauzmimo stav protiv diskriminacije starih osoba”. Verujemo da smanjivanje trajne nejednakosti i prihvatanje doprinosa starijih osoba otvara ogromne mogućnosti za razvoj”, poručuje izvršni direktor Fonda Babatunda Osotimehin.

Rad na tome, kako je naveo, počinje sa sigurnim porođajem i nastavlja se sa dobrom ishranom u djetinjstvu i kvalitetnim školama i on podrazumijeva osiguravanje univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju, rodne jednakosti, socijalne zaštite i sigurnosti primanja za sve starije osobe, kao i osiguravanje prenosa bogatstva na mlađe generacije.

Starosna diskriminacija na radnom mjestu može da predstavlja rastući problem u zemljama u kojima očekivani životni vijek i dobro zdravstveno stanje podstiču starije ljude da nastave raditi, naročito ako je nezaposlenost mladih visoka.

Društvo će možda svoja očekivanja u pogledu prirodne starosne granice za odlazak u penziju ili u pogledu uloge starijih osoba u javnom i privatnom životu morati da prilagodi činjenici da oni sve duže ostaju aktivni, navodi se u izjavi direktora UNFPA.

Starija populacija se oslanja na različite izvore finansijske podrške – od prihoda od rada i imovine do porodice i javnih programa. To znači da će zemlje sa rastućom populacijom starijih osoba morati da uspostave međugeneracijski dijalog i donesu politike koje promovišu međusobno razumevanje, te da osnaže i mlade i stare da pomažu jedni drugima.

UNFPA nastavlja da pomaže zemljama da odgovore na okolnosti i izazove starenja stanovništva kroz promovisanje dijaloga o politikama i pomoć u obukama, istraživanju i prikupljanju podataka razvrstanih po starosti i polu.

Trenutno UNFPA analizira napredak ostvaren u proteklih 15 godina u realizaciji Madridskog akcionog plana za starenje i podržava razmenu stečenih iskustava u cilju ostvarivanja zdravijeg starenja i iskorišćavanja druge demografske dividende produktivnije i prosperitetnije starije populacije, kaže se u saopštenju.

“Starenje stanovništva u svim zemljama predstavlja svojevrsnu transformativnu snagu koja će na ispit staviti postojeće stukture naše privrede, domaćinstava i društva. Udružimo snage kako bismo svim ljudima omogućili dostojanstveno starenje i život obeležen doprinosom, integracijom i blagostanjem”, poručio je direktor Populacionog fonda UN.

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci