Spavanje noću smanjuje rizik od raka prostate

Dokazana veza između nedostatka melatonina, hormona koje tijelo luči noću, i uznapredovalog raka prostate.

Naučnici su našli vezu između spavanja i raka prostate. Veza je napravljena preko melatonina, hormona koji tijelo proizvodi u toku noći. On igra glavnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja i utiče na mnoge druge funkcije povezane sa cirkadijalnim (24-časovnim) ritmom tela. Niski nivoi ovog hormona obično su povezani sa poremećenim spavanjem.

Naučnici su proučavali 928 muškaraca sa Islanda koji su ispitani o njihovim navikama u spavanju i od kojih su uzeti uzorci urina kako bi se testirali nivoi ostataka melatonina. Muškarci koji su izjavili da uzimaju ljekove za spavanje i koji imaju teškoće da zaspe, imali su značajno niže količine markera melatonina.

Tokom perioda od sedam godina, kod 111 ovih muškaraca dijagnostikovan je rak prostate uključujući i njih 24 sa napredovalim oboljenjem. Muškarci čiji su melatonin markeri bili viši od proseka imali su 75% manje verovatnoće da im se razvije karcinom prostate od onih sa nižim vrednostima.

“Nedostatak sna i drugi faktori mogu da utiču na količinu lučenja melatonina ili da ga blokiraju, a zdravstveni problemi povezani sa niskim nivoom melatonina, poremećenim snom, i/ili poremećajem cirkadijalnog ritma mnogobrojni su, a uključuju i mogući rizik od karcinoma”, kaže vođa istraživanja Sara Markt sa Harvarda.

“Zaključili smo da muškarci koji imaju više nivoe melatonina imaju za 75% smanjen rizik od razvijanja uznapredovalog raka prostate u poređenju sa muškarcima koji su imali niže nivoe. (…) Zbog toga što su nivoi melatonina potencijalno promenljivi, odobrena su dalja istraživanja melatonina i rizika, kao i napredovanja, raka prostate.”

Istraživanje je takođe povezalo povišeni melatonin sa za 31% smanjenim ukupnim rizikom od raka prostate, ali ovi nalazi nemaju većeg značaja. Potrebna su dalja istraživanja.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci