U Švajcarskoj primali socijalnu pomoć, pa u BiH kupili tri kuće

Sud je, navode tamošnji mediji, utvrdio da je barem jedna od tri kuće u stvarnosti glasila na njegovo ime, zbog čega su, kako ističe, kažnjeni sa 14.400 franaka, te su osuđeni na dvije godine zatvora uslovno.

Supružnici iz BiH proglašeni su krivim na Sudu u Luzernu jer su od 2008. do 2013. godine od švicarskih institucija povukli 140.000 franaka socijalne pomoći, a da nisu prijavili da su u međuvremenu u BiH kupili čak tri obiteljske kuće.

Kako pišu švicarski mediji, a prenose Nezavisne novine, osuđeni su zbog prevare jer kupovinu kuća nisu prijavili nadležnim socijalnim službama koje su im davale novčanu pomoć, što su, po švicarskom zakonu, bili obavezni učiniti. Sud je, navode tamošnji mediji, utvrdio da je barem jedna od tri kuće u stvarnosti glasila na njegovo ime, zbog čega su, kako ističe, kažnjeni sa 14.400 franaka, te su osuđeni na dvije godine zatvora uvjetno.

Kako piše ‘Zentralplus’, online magazin za Luzern i Zug, prevaru su otkrili slučajno kad je socijalna radnica otišla posjetiti obitelj u mjestu njihovog boravka u gradiću Emenu blizu Luzerna.

– Bračni par nije bio kod kuće, a vrata je socijalnoj radnici otvorio njihov sin. Rekao joj je da se njegovi roditelji nalaze u njihovoj kući u BiH i da će se za tjedan do dva vratiti. Nakon toga im je pokazao i fotografije roditelja u BiH – piše portal.

Kada je njegovi iskaz pokazan na sudu, roditelji su se branili da dječak nije znao što govori zbog mentalne bolesti. Portal navodi da su i suprug i supruga uporno negirali navode da u BiH posjeduju nekretnine, tvrdili su da u BiH nisu išli od 1992., ali da su na kraju, pritisnuti dokazima, priznali da su u razdoblju od 2003. do 2006. kupili tri kuće i da u BiH putuju jednom godišnje. Među dokazima je bio i račun za fasadu za jednu od kuća. Prvo su tvrdili da kuća nije njihova, nego od njihova sina, onda je muškarac promijenio iskaz i tvrdio da kuća pripada bratu njegove supruge.

– Na pitanje zašto je onda on potpisao račun za fasadu, odgovorio je: ‘Eto, tako’ – piše portal. Supruga je rekla da je njen muž bio pijan i da mu je neko ugovor stavio u džep bez njegovog znanja.

– Okrivljenima bi se u pravilu sjećanje tek onda popravljalo kada bi ih istražitelji suočili s dokazima. Na kraju su priznali da su oba njihova sina imala po kuću u BiH – navodi ‘Zentralplus’. Dalje navode da je suprug, nakon prvog saslušanja, u ožujku 2014. godine otputovao u BiH, prepisao kuće na svoju djecu, a u nadležnoj službi izvadio potvrdu da ne posjeduje nekretnine. Na drugom saslušanju, ponovo je tvrdio da nema nikakve nekretnine u BiH.

penzioneri.me/24sata.hr

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci