Hrvati će biti najstarija nacija u EU

Do 2100. godine Hrvatska će biti najstarija zemlja Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata.

Evropska Unija (EU) će demografski vrhunac dostići 2044. godine. Tada će, prema projekcijama Eurostata ona imati 525 miliona stanovnika.

Zemlje EU u kojima opada broj stanovnika

Hrvatska je, kako procenjuje Eurostat, 1. januara 2019. godine imala 4.076.200 stanovnika. To je za 29,3 hiljade manje nego godinu dana ranije. Naš sused se tako našao u grupi zemalja EU s najvećim padom broja stanovnika.

Tokom 2018. godine, u 18 zemalja članica povećan je broj stanovnika, a u njih 10 je smanjen.

Najveći pad stanovnika u Evropskoj uniji ima Letonija, 7,5 na hiljadu stanovnika, slede Hrvatska i Bugarska – 7,1, Rumunija – 6,6 i Litvanija – 5,3. Ovo su sve zemlje koje su među “najmlađim” članicama. “Najmlađim” po godini pristupa uniji, ne i kada se posmatra starost njihovog stanovništva.

Hrvatska sve više “stari”

Procenat starijih u ukupnom broju stanovništva Hrvatske će se povećati sa 20 na 31 odsto do kraja veka, dok će se procenat dece smanjiti sa 16 na 14 odsto. Takođe, radnosposobno stanovništvo ove zemlje će se smanjiti sa 65 na 55 odsto.

Službena statistička kancelarija Evropskog parlamenta izračunala je da će Hrvatska imati najveći odnos starijeg i radno aktivnog stanovništva – poznat kao odnos zavisnosti starije populacije.

Taj odnos se računa kao broj starijih od 64 godine na svakih 100 stanovnika koji su između 15 i 64 godine starosti.

Prema izveštaju Eurostata, urađenom na osnovu trenutno poznatih podataka, u Evropskoj uniji odnos broja penzionera i radnosposobnog stanovništva biće u proseku 57 odsto. U Hrvatskoj, ovaj odnos će iznositi 72 odsto.

To znači da će na svaku osobu u penzionerskom dobu biti manje od dve osobe u radnosposobnom dobu. Osobe koje se računaju kao radnosposobne, ne znači nužno i da rade. Postoji mogućnost da studiraju ili traže posao.

Prema statističkim prognozama, iza Hrvatske će se naći Portugalija, sa 70 odsto radnosposobnog stanovništva.

Ostale zemlje EU imaće manji odnos, a ispod 55 odsto biće uglavnom one koje su trenutno najveća odredišta migranata: Francuska, Švedska, Velika Britanija i Irska. Jedino će Nemačka imati malo veću razmeru od 55 odsto.

Iseljavanje mladih iz Hrvatske

Od 2011. do 2017. godine, u Hrvatskoj se broj najmlađih, tj. dece i mladih do 15 godina, smanjio za 7,9 odsto. To je skoro duplo više više nego ako se gleda procenat smanjenja celokupnog stanovništva – četiri odsto.

U starosnoj grupi od 15 do 30 godina manjak je zabeležen u svim hrvatskim županijama.

Slično je i kada su u pitanju osobe od 30 do 50 godina koje čine radno najsposobniju grupu stanovništva. Na nivou cele Hrvatske njihov se broj smanjio za 6,2 odsto. Izuzetak je jedino glavni grad Zagreb koji je zabeležio povećanje od 4,8 odsto.

 

penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci