Hrvati će biti najstarija nacija u EU

Do 2100. godine Hrvatska će biti najstarija zemlja Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata.

Evropska Unija (EU) će demografski vrhunac dostići 2044. godine. Tada će, prema projekcijama Eurostata ona imati 525 miliona stanovnika.

Zemlje EU u kojima opada broj stanovnika

Hrvatska je, kako procenjuje Eurostat, 1. januara 2019. godine imala 4.076.200 stanovnika. To je za 29,3 hiljade manje nego godinu dana ranije. Naš sused se tako našao u grupi zemalja EU s najvećim padom broja stanovnika.

Tokom 2018. godine, u 18 zemalja članica povećan je broj stanovnika, a u njih 10 je smanjen.

Najveći pad stanovnika u Evropskoj uniji ima Letonija, 7,5 na hiljadu stanovnika, slede Hrvatska i Bugarska – 7,1, Rumunija – 6,6 i Litvanija – 5,3. Ovo su sve zemlje koje su među “najmlađim” članicama. “Najmlađim” po godini pristupa uniji, ne i kada se posmatra starost njihovog stanovništva.

Hrvatska sve više “stari”

Procenat starijih u ukupnom broju stanovništva Hrvatske će se povećati sa 20 na 31 odsto do kraja veka, dok će se procenat dece smanjiti sa 16 na 14 odsto. Takođe, radnosposobno stanovništvo ove zemlje će se smanjiti sa 65 na 55 odsto.

Službena statistička kancelarija Evropskog parlamenta izračunala je da će Hrvatska imati najveći odnos starijeg i radno aktivnog stanovništva – poznat kao odnos zavisnosti starije populacije.

Taj odnos se računa kao broj starijih od 64 godine na svakih 100 stanovnika koji su između 15 i 64 godine starosti.

Prema izveštaju Eurostata, urađenom na osnovu trenutno poznatih podataka, u Evropskoj uniji odnos broja penzionera i radnosposobnog stanovništva biće u proseku 57 odsto. U Hrvatskoj, ovaj odnos će iznositi 72 odsto.

To znači da će na svaku osobu u penzionerskom dobu biti manje od dve osobe u radnosposobnom dobu. Osobe koje se računaju kao radnosposobne, ne znači nužno i da rade. Postoji mogućnost da studiraju ili traže posao.

Prema statističkim prognozama, iza Hrvatske će se naći Portugalija, sa 70 odsto radnosposobnog stanovništva.

Ostale zemlje EU imaće manji odnos, a ispod 55 odsto biće uglavnom one koje su trenutno najveća odredišta migranata: Francuska, Švedska, Velika Britanija i Irska. Jedino će Nemačka imati malo veću razmeru od 55 odsto.

Iseljavanje mladih iz Hrvatske

Od 2011. do 2017. godine, u Hrvatskoj se broj najmlađih, tj. dece i mladih do 15 godina, smanjio za 7,9 odsto. To je skoro duplo više više nego ako se gleda procenat smanjenja celokupnog stanovništva – četiri odsto.

U starosnoj grupi od 15 do 30 godina manjak je zabeležen u svim hrvatskim županijama.

Slično je i kada su u pitanju osobe od 30 do 50 godina koje čine radno najsposobniju grupu stanovništva. Na nivou cele Hrvatske njihov se broj smanjio za 6,2 odsto. Izuzetak je jedino glavni grad Zagreb koji je zabeležio povećanje od 4,8 odsto.

 

penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci