Cilj je pravičnija briga, očuvanje dostojanstva, pristup pravima i uslugama radi poboljšanja kvaliteta života starijih u Crnoj Gori

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje u dječju zaštitu, Goran Kuševija i savjetnica, Ivana Bošković, sastali su se juče, 25. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate.

 

Direktor Kuševija upoznao je ekspertkinju Mate sa opštem stanju u oblasti socijalne zaštite starijih lica na teritoriji Crne Gore kao i starteškim dokumentima i osnovim ciljevima kojima se unaprjeđuje normativni okvir i dalji razvoj usluga podrške za život u zajednici, unapjeđuje socijalna odgovornost, kao i podsticanje socijalne inkluzije, povećava kvalitet života i korišćenje kapaciteta starijih za samostalan život.

 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pruža brojne servise usluga za unaprjeđenje položaja starijih lica, s ciljem pravičnije brige, očuvanja dostojanstva, boljim pristupom pravima i uslugama radi poboljšanja kvaliteta života ovih lica.

 

Takve usluge su: Pomoć u kući za stara lica, usluga porodičnog smještaja, koji trenutno koristi 26 osoba, servis Dnevni boravak za stara lica gdje se korisnicima svakodnevno pružaju usluge: sitno posluženje, jedan topli obrok, za korisnike koji borave duže od 4 sata, psihosocijalna podrška i čitanje dnevne štampe. Razvojem ove usluge značajno je smanjena zainteresovanost starijih lica za institucionalni smještaj, povećan je i nivo svijesti i znanja o mogućnostima i značaju vaninstitucionalnih servisa na lokalnom nivou. Takođe, intenzivno se radi i na podizanju svijesti o prijavi nasilja u porodici i različitim oblicima nasilja kojem su izložena stara lica.

 

Kada je riječ o javnim ustanovama tu si Domovi za stare i ustanova Komanski most, koji pružaju institucionalnu brigu starijim licima, odraslim invalidnim licima, hronično i duševno oboljelim starim licima i osobama koje se nađu u stanju socijalne akutne pomoći.

 

Ekspertkinja Mate prihvatila je poziv direktora Kuševije za posjetu ustanovama i servisima koje podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako bi se lično upoznala sa uslovima i načinom rada kao i sa brojnim korisnicima naših usluga.

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci