Cilj je pravičnija briga, očuvanje dostojanstva, pristup pravima i uslugama radi poboljšanja kvaliteta života starijih u Crnoj Gori

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje u dječju zaštitu, Goran Kuševija i savjetnica, Ivana Bošković, sastali su se juče, 25. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate.

 

Direktor Kuševija upoznao je ekspertkinju Mate sa opštem stanju u oblasti socijalne zaštite starijih lica na teritoriji Crne Gore kao i starteškim dokumentima i osnovim ciljevima kojima se unaprjeđuje normativni okvir i dalji razvoj usluga podrške za život u zajednici, unapjeđuje socijalna odgovornost, kao i podsticanje socijalne inkluzije, povećava kvalitet života i korišćenje kapaciteta starijih za samostalan život.

 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pruža brojne servise usluga za unaprjeđenje položaja starijih lica, s ciljem pravičnije brige, očuvanja dostojanstva, boljim pristupom pravima i uslugama radi poboljšanja kvaliteta života ovih lica.

 

Takve usluge su: Pomoć u kući za stara lica, usluga porodičnog smještaja, koji trenutno koristi 26 osoba, servis Dnevni boravak za stara lica gdje se korisnicima svakodnevno pružaju usluge: sitno posluženje, jedan topli obrok, za korisnike koji borave duže od 4 sata, psihosocijalna podrška i čitanje dnevne štampe. Razvojem ove usluge značajno je smanjena zainteresovanost starijih lica za institucionalni smještaj, povećan je i nivo svijesti i znanja o mogućnostima i značaju vaninstitucionalnih servisa na lokalnom nivou. Takođe, intenzivno se radi i na podizanju svijesti o prijavi nasilja u porodici i različitim oblicima nasilja kojem su izložena stara lica.

 

Kada je riječ o javnim ustanovama tu si Domovi za stare i ustanova Komanski most, koji pružaju institucionalnu brigu starijim licima, odraslim invalidnim licima, hronično i duševno oboljelim starim licima i osobama koje se nađu u stanju socijalne akutne pomoći.

 

Ekspertkinja Mate prihvatila je poziv direktora Kuševije za posjetu ustanovama i servisima koje podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako bi se lično upoznala sa uslovima i načinom rada kao i sa brojnim korisnicima naših usluga.

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci