Cilj je pravičnija briga, očuvanje dostojanstva, pristup pravima i uslugama radi poboljšanja kvaliteta života starijih u Crnoj Gori

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje u dječju zaštitu, Goran Kuševija i savjetnica, Ivana Bošković, sastali su se juče, 25. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate.

 

Direktor Kuševija upoznao je ekspertkinju Mate sa opštem stanju u oblasti socijalne zaštite starijih lica na teritoriji Crne Gore kao i starteškim dokumentima i osnovim ciljevima kojima se unaprjeđuje normativni okvir i dalji razvoj usluga podrške za život u zajednici, unapjeđuje socijalna odgovornost, kao i podsticanje socijalne inkluzije, povećava kvalitet života i korišćenje kapaciteta starijih za samostalan život.

 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pruža brojne servise usluga za unaprjeđenje položaja starijih lica, s ciljem pravičnije brige, očuvanja dostojanstva, boljim pristupom pravima i uslugama radi poboljšanja kvaliteta života ovih lica.

 

Takve usluge su: Pomoć u kući za stara lica, usluga porodičnog smještaja, koji trenutno koristi 26 osoba, servis Dnevni boravak za stara lica gdje se korisnicima svakodnevno pružaju usluge: sitno posluženje, jedan topli obrok, za korisnike koji borave duže od 4 sata, psihosocijalna podrška i čitanje dnevne štampe. Razvojem ove usluge značajno je smanjena zainteresovanost starijih lica za institucionalni smještaj, povećan je i nivo svijesti i znanja o mogućnostima i značaju vaninstitucionalnih servisa na lokalnom nivou. Takođe, intenzivno se radi i na podizanju svijesti o prijavi nasilja u porodici i različitim oblicima nasilja kojem su izložena stara lica.

 

Kada je riječ o javnim ustanovama tu si Domovi za stare i ustanova Komanski most, koji pružaju institucionalnu brigu starijim licima, odraslim invalidnim licima, hronično i duševno oboljelim starim licima i osobama koje se nađu u stanju socijalne akutne pomoći.

 

Ekspertkinja Mate prihvatila je poziv direktora Kuševije za posjetu ustanovama i servisima koje podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako bi se lično upoznala sa uslovima i načinom rada kao i sa brojnim korisnicima naših usluga.

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci