Žene češće i ‘žešće’ oboljevaju od Alchajmera

Žene su, nakon prvih uočenih simptoma Alchajmerove bolesti, suočene sa bržim opadanjem mentalnih funkcija nego muškarci u istom  stadijumu bolesti, zaključeno je na osnovu nedavnih analiza.

Istraživači sa Univerziteta Hartfodšir pregledali su petnaest istraživanja koja su sprovedena sa osobama oba pola koje pate od Alchajmera i otkrili da oboljeli muškarci redovno bolje od žena prolaze na testovima kojima se meri kapacitet memorije starijih ljudi i njihova sposobnost da izvršavaju verbalne i vizuelno-prostorne zadatke (npr. procena udaljenosti i dubine).

Prethodna istraživanja su pokazala da nakon što žene napune 60 godina, postoji dva puta veća verovatnoća da obole od Alchajmera nego muškarci istih godina.
Nova meta studija je istraživala razlike u ispoljavanju bolesti kod različitih polova i moguće uzroke tih razlika. Autori istraživanja su zaključili da mora postojati nešto kod Alchajmera što stavlja žene u nepovoljniji položaj.

Ponudili su nekoliko teorija zašto kod oboljelih muškarca i žena dolazi do opadanja kognitivnih funkcija različitom brzinom:

  • Hormonski haos – Istraživanja su pokazala da estrogen može delovati kao štit protiv Alchajmerove bolesti kod žena. Dakle, gubitak ovog hormona u menopauzi  možda ima ključnu ulogu u tome što su starije žene odjednom podložnije funkcionalnom opadanju.
  • Muškarci možda imaju otpornije rezerve – Kognitivna rezerva se pominje kao dokazana zaštita protiv simptoma Alchajmera i drugih oblika demencije. Muškarci su možda izloženiji aktivnostima kojima se gradi ova rezerva (visoko obrazovanje, jedinstvena iskustva, izazovna profesionalna kraijera).
  • Uticaj gena – Glavni faktor rizika oboljevanja od Alchajmera – ApoE genotip, ima dokazano veći štetni efekat kod žena nego kod muškaraca.

 

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci