Nisu roditelji, pa mogu da razmaze unuke

Oni uglavnom nisu ograničeni vremenom i vrlo rado svojim unucima posvećuju pažnju, čak možda i više od samih roditelja. Ipak, prema rečima psihologa Ljiljane Filipović, bake i deke nikako ne treba da preuzimaju roditeljsku ulogu.

– Babe i dede, lišeni roditeljske odgovornosti, popuštaju unucima mnogo više nego što su to nekada činili svojoj deci. Najčešće se oni ponašaju prezaštićujuće prema svojim unucima i na taj način loše utiču na roditeljstvo svojim sinovima i ćerkama. Deke i bake neretko nastoje i da preuzmu roditeljsku ulogu, a to se najčešće dešava u zajednicama u kojima živi više generacija, gde ekonomska zavisnost diktira psihološku zavisnost. Zbog toga često dolazi do konflikta između mlađe i starije generacije, a tu najviše ispaštaju deca – ističe psiholog.

Činjenica je da bake i deke imaju veliku ulogu u razvoju mališana, ali ipak su roditelji ti koji treba da vaspitavaju decu i zato njihove odluke treba poštovati. S druge strane, različiti pristupi u vaspitanju ne treba da predstavljaju problem kada se radi o manje važnim stvarima. Nekada treba i popustiti i dopustiti bakama da razmaze unuke.

– U redu je da deke i bake pružaju mališanima dodatnu podršku, utehu, nežnost i sigurnost, da im više popuštaju i udovoljavaju. Neka se oni sa svojim unucima igraju, maze i druže na svoj način, neka se pojede i neka čokolada ili sladoled više, to sve ne treba da bude problem, ali vodeću ulogu u vaspitanju deteta treba prepustiti roditeljima, jer su isključivo oni ti koji treba da se bave decom i nihovim upućivanjem u „tajne života“ – zaključuje psiholog Ljiljana Filipović.

Uputstva za bake i deke

Poštovanje

Morate bakama i dekama da objasnite da unuci moraju da ih poštuju. To znači da ne mogu da im bezobrazno odgovaraju ili ne slušaju uz izgovor „nisi mi ti mama”. Na takve opaske uvek treba da odgovore sa „nisam, ali sada mama nije tu i moraš da slušaš mene”.

Pridržavanje

Ukoliko vaši ili suprugovi roditelji čuvaju dete, porazgovarajte s njima i ostavite im uputstva. Ako je popodnevno spavanje u 12, ne postoji razlog da ih baka pušta još sat vremena duže. Ako je za ručak grašak, objasnite svojim roditeljima da kod vas dete pojede sav grašak i da ne morate da ga zamenjujete, recimo, pomfritom.

Strpljenje

Bake i deke jednostavno vole da ih unuci obožavaju. Napraviće neke greške, ali imajte strpljenja. Objasnite im smireno da ukoliko ne slušaju vaša uputstva ne škode vama, već detetu.

 

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci