Nisu roditelji, pa mogu da razmaze unuke

Oni uglavnom nisu ograničeni vremenom i vrlo rado svojim unucima posvećuju pažnju, čak možda i više od samih roditelja. Ipak, prema rečima psihologa Ljiljane Filipović, bake i deke nikako ne treba da preuzimaju roditeljsku ulogu.

– Babe i dede, lišeni roditeljske odgovornosti, popuštaju unucima mnogo više nego što su to nekada činili svojoj deci. Najčešće se oni ponašaju prezaštićujuće prema svojim unucima i na taj način loše utiču na roditeljstvo svojim sinovima i ćerkama. Deke i bake neretko nastoje i da preuzmu roditeljsku ulogu, a to se najčešće dešava u zajednicama u kojima živi više generacija, gde ekonomska zavisnost diktira psihološku zavisnost. Zbog toga često dolazi do konflikta između mlađe i starije generacije, a tu najviše ispaštaju deca – ističe psiholog.

Činjenica je da bake i deke imaju veliku ulogu u razvoju mališana, ali ipak su roditelji ti koji treba da vaspitavaju decu i zato njihove odluke treba poštovati. S druge strane, različiti pristupi u vaspitanju ne treba da predstavljaju problem kada se radi o manje važnim stvarima. Nekada treba i popustiti i dopustiti bakama da razmaze unuke.

– U redu je da deke i bake pružaju mališanima dodatnu podršku, utehu, nežnost i sigurnost, da im više popuštaju i udovoljavaju. Neka se oni sa svojim unucima igraju, maze i druže na svoj način, neka se pojede i neka čokolada ili sladoled više, to sve ne treba da bude problem, ali vodeću ulogu u vaspitanju deteta treba prepustiti roditeljima, jer su isključivo oni ti koji treba da se bave decom i nihovim upućivanjem u „tajne života“ – zaključuje psiholog Ljiljana Filipović.

Uputstva za bake i deke

Poštovanje

Morate bakama i dekama da objasnite da unuci moraju da ih poštuju. To znači da ne mogu da im bezobrazno odgovaraju ili ne slušaju uz izgovor „nisi mi ti mama”. Na takve opaske uvek treba da odgovore sa „nisam, ali sada mama nije tu i moraš da slušaš mene”.

Pridržavanje

Ukoliko vaši ili suprugovi roditelji čuvaju dete, porazgovarajte s njima i ostavite im uputstva. Ako je popodnevno spavanje u 12, ne postoji razlog da ih baka pušta još sat vremena duže. Ako je za ručak grašak, objasnite svojim roditeljima da kod vas dete pojede sav grašak i da ne morate da ga zamenjujete, recimo, pomfritom.

Strpljenje

Bake i deke jednostavno vole da ih unuci obožavaju. Napraviće neke greške, ali imajte strpljenja. Objasnite im smireno da ukoliko ne slušaju vaša uputstva ne škode vama, već detetu.

 

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci