Na Cetinju otvoren Dnevni boravak za stare

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić otvorili su danas Dnevni boravak za stare, u čije opremanje je uloženo oko 10.000 eura. Prijestonica Cetinje je, kao partner u projektu, ustupila na korišćenje prostorije u kojima će se realizovati aktivnosti ovog servisa.

Gradonačelnik Kašćelan je na otvaranju Dnevnog boravka kazao da Prijestonica Cetinje i Centar za socijalni rad, u partnertstvu, razvijaju uslugu dnevnog boravka za stare, vjerujući da treće životno doba ne mora biti usamljeničko, lišeno radosti, druženja i uživanja.

On je saopštio da je sa direktorom Centra za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejanom Miloševićem potpisao Memorandum o saradnji kojim su se obavezali da zajedno i kontinuirano rade na svim aktivnostima vezanim za nesmetano funkcionisanje Dnevnog boravka za stare.

„Vjerujem da je Memorandum o osnivanju i funkcionisanju usluge Dnevnog boravka za stare dobra polazna osnova za dodatno unapređenje naše saradnje, ali i za pokretanje, osmišljavanje i poboljšanje postojećih servisa koji su na raspolaganju građanima Cetinja svih starosnih doba”, istakao je gradonačelnik.

On je poručio da će Prijestonica Cetinje nastaviti da, samostalno ili u saradnji sa partnerima, pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da njegov resor u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP realizuje projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u Crnoj Gori, u sklopu kojeg je adaptiran i objekat na Cetinju.

„Objekti ove vrste već postoje u četiri crnogorske opštine – tri u Nikšiću, dva u Danilovgradu, po jedan u Mojkovcu i Plavu, a danas novi otvaramo na Cetinju, površine oko 70 metara kvadratnih. Do kraja godine planiramo da pustimo u rad još tri dnevna centra za starije osobe u Bijelom Polju, Rožajama i Petnjici”, naveo je Purišić, dodajući da je u planu da svaka crnogorska opština dobije ovaj servis.

Direktor Centra za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejan Milošević kazao je da usluge Dnevnog boravka za stare mogu koristiti osobe starije od 65 godina koje su pokretne, a prioritet će imati samohrane osobe i osobe koje žive same.

„U okviru rada Dnevnog boravka za stare biće organizovana sportska i kulturna dešavanja, izleti i obilazak kulturno-istorijskih spomenika, ali i društvene igre u okviru boravka (šah, domine, karte, ručni radovi). Korisnici će imati i biblioteku, moći će da čitaju dnevnu štampu, imaće jedan besplatan obrok i dnevno posluženje. Pružaće se i psihosocijalna podrška i sitne medicinske usluge (mjerenje pritiska, šećera u krvi), kao i savjetodavno-edukativne radionice”, saopštio je Milošević.

Radno vrijeme Dnevnog boravka za stare biće od 8 do 16 sati.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci