Sindikati prihvatili ponudu ministarstva o penzionom zakonu

Protiv predloga bili su delegati pojedinačno najbrojnije organizacije u Savezu sindikata – Sindikata uprave i pravosuđa, a iz Unije slobodnih sindikata predstavnici nekoliko manjih organizacija

Na zajedničkoj sjednici Skupštine Saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata većinom glasova prihvaćen je inovirani predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi četiri glavna uslova.

Protiv predloga bili su delegati pojedinačno najbrojnije organizacije u Savezu sindikata – Sindikata uprave i pravosuđa, a iz Unije slobodnih sindikata predstavnici nekoliko manjih organizacija.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa su najavili da će narednih dana imati svoju skupštinu na kojoj će odlučiti o daljim potezima.

Prethodni predlog Ministarstva rada da se u punu penziju ide kada se ostvare oba uslova 40 godina staža i 65 godina starosti, korigovan je na 40 godina staža i 61 godinu starosti. Umjesto 67 godina granica za starosnu penziju se za muškarce spušta na 66 i važiće već od naredne godine, a za žene sa 65 na 64. Za prijevremenu starosnu penziju za koju je do sada trebalo 15 godina staža i najmanje 62 godine starosti, granica će biti podignuta i zaustavljena na 63 godine tako što će narednih šest godina povećavati godišnje za dva mjeseca.

Sadašnja norma u zakonu da se za iznos penzije računaju koeficijenti za svih 40 godina staža, prema dogovoru biće izmjenjena pa se za penziju neće računati koeficijenti za četvrtinu perioda staža sa najmanjim uplatama računajući 1992. i 1993. godinu. To će važiti do 2030. godina, i značajno će uticati na povećanje konačnog iznosa penzije za one koji u tom periodu ostvare to pravo.

Na četvrti zahtjev sindikata da se povećaju minimalne penzije, ministar Kemal Purišić je obećao da će “u Budžetu za 2019. godinu obezbijediti sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije”.

Sindikati su tražili da se minimalna penzija, koja sada iznosi 125 eura, uskladi sa 80 odsto minimalne zarade što bi sada iznosilo 154 eura.

Ministarstvo i sindikati će narednih dana nastaviti pregovore oko drugih spornih pitanja u predlogu zakona koji se tiču invalidskih, porodičnih i drugih penzija.

Današnjim glasanjem delegati su odustali od najavljenih radikalnih mjera ako Vlada ne ponudi prihvatljim kompromis, kao što su peticija za organizovanje referenduma o zakonu i pripreme za generalni štrajk.

“Većinskom odlukom članova rukovodstava rezultati razgovora ocijenjeni su pozitivno i kao preduslov za nastavak razgovora o drugim predlozima i sugestijama  iznijetim  na  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navedeno je u zajedničkom saopštenju oba sindikata nakon sjednice.

(penzioneri.me/vijesti.me)

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci