Crnogorci u penzijama uživaju 7 godina

Prije dvije godine penzioneri su u prosjeku uživali penziju devet godina, a u septembru, taj prosjek se spustio na sedam godina. To je saopštio predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije – PIR Momo Joksimović, koji je istakao da inflacija raste brže od rasta penzija.
– Crna Gora ima 627.000 stanovnika, od toga 130.129 penzionera, računajući i inostrane penzije, pokazuju podaci za devet mjeseci 2018. godine. Ako uporedimo podatke iz decembra 2017. godine sa podacima iz septembra 2018. godine, uočićemo da se smanjuje broj korisnika starosnih penzija, smanjuje broj korisnika invalidskih penzija, kao i broj porodičnih penzija. Radi se o povećanoj smrtnosti penzionera. Prije dvije godine, penzioneri su u prosjeku uživali penziju devet godina, a u septembru 2018. godine, taj prosjek se spustio na sedam godina. To govori da je standard penzionera jako loš, kao i da imaju lošu i skupu zdravstvenu zaštitu, što je nesporno. Dakle društvo vodi veoma slabu brigu o penzionerima – rekao je Joksimović.
Istakao je da podaci Monstata pokazuju da taj „rast“ nije uticao na standard građana pa ni penzionera, već da su iznosi prosječnih penzija sada realno niži nego skoro prije dvije godine.
– Prosječna plata u 2016. godini iznosila je 499 eura, a u decembru 2017. godine povećana je na 510 eura, a taj iznos je isti i u septembru 2018. godine, dakle za ovih prvih 9 mjeseci. To znači da je prosječna plata za ovaj period imala rast od 2,2 odsto. Inflacija u 2017. godini iznosila je 2,4 odsto, a za prvih devet mjeseci 2018. godine 2,8 odsto, pa je vrijednost prosječne zarade manja za 3 odsto. Prosječna penzija u decembru 2016. godine, prema podacima Fonda PIO, bila je 284,06 eura, a u septembru 2018. godine 284,57 eura. Rast za taj period, za dakle nepune dvije godine, iznosi 0,18 eura, a kako je inflacija za taj period iznosila 5,2 odsto, realna vrijednost prosječne penzije je pala za 5 odsto, s tim što se očekuje do kraja godine još veći rast inflacije – kazao je Joksimović.
Dodao je da je upoređivanje prosječnih penzija crnogorskih penzionera sa prosječnim penzijama iz okruženja neprimjereno, prije svega što je naše okruženje i Hrvatska i Slovenija, čiji penzioneri imaju zavidan i pristojan status i zdravstvenu i svaku drugu zaštitu.
– Upoređivati crnogorske penzionere sa penzionerima Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, BiH, takođe je neprimjereno, jer u tim državama penzioneri imaju duplo jeftiniju hranu, gorivo, struju, ljekove, usluge itd. O crnogorskim penzionerima se veoma slabo vodi računa, upravo o onima koji su izgradili ovu državu, ali je zato i smrtnost penzionera u Crnoj Gori iz godine u godinu sve veća – zaključio je Joksimović.

penzioneri.me/Dan

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci