MISTERIOZNA SMRT CRNOGORCA KOJI JE 3 PUTA POKUŠAO DA UBIJE TITA: Proglašavali su ga najuspješnijim svjetskim teroristom, imao je samo jedan cilj, a saranili su ga na Lovćenu

– Nikola Kavaja je Srbin iz Crne Gore, iz Riječke nahije, a rođen sam 1932.godine u Peći – govorio je za sebe najpoznatiji atentator na Tita.

Od 1957. godine do 1971. godine bio je, kako je sam tvrdio, regrutovan od strane Amerikanaca, i kaže da je bio spreman da položi svoj život za borbu protiv komunizma. Bilo da je akcija bila u Jugoslaviji, na Kubi, ili u SSSR, on je bio spreman – priznao je u jednom intervjuu.

– Iza svake akcije bili su Amerikanci koji su nas podržavali. I u atentatima na Tita, ja sam tri puta pokušao atentat na Tita – kazao je on.

Završio je pilotsku akademiju, i bio aktivni pilot potporučnik početkom 50-ih. Pripadao je, kako je svedočio, tajnoj organizaciji koja je bila sastavljena od oficirskog kadra JNA. Tu je bilo 92 aktivna podoficira i oficira.

A pokušaj atentata koji se pamti je svakako onaj sa otetim avionom. On je uspio da unese dvije bombe na let Njujork-Čikago 20 juna 1979. godine, prijeteći da će avion dići u vazduh! Od američkih vlasti tražio je da iz zatvora bude oslobođen pop Stoiljko Kajević, njegov drug. Namjera mu je bila da njih dvojica prelete okean i da se obruše na sjedište SKJ u Beogradu.Na aerodromu u Čikagu, Kavaja je oslobodio putnike i sve članove posade, osim pilota, kopilota i jednog detektiva. Kajević je, međutim, odbio da bude oslobođen. Pilot ga je odvezao u Irsku, koja ga je izručila SAD, gdje je osuđen na 40 godina robije. U zatvoru je odležao 18 godina, od 1979. do 1997, kada je pušten na uslovnu slobodu.

TV kanal “Histori” označio ga je kao trećeg na listi najuspješnijih terorista na cijelom svijetu.

– Moj djelokrug je bio prikupljanje podataka iz Istočne Evrope, iza “gvozdene zavjese” – kazao je Kavaja.

Bio je i član Legije stranaca.

“Tito je bio kriminalac”

Za čovjeka čiju je glavu lovio nije imao nijednu lijepu riječ.

– Tito nije bio naivan čovjek, on je bio kriminalac, zatvorenik. On se nije služio autima. On je prvi čovjek koji je koristio helikopter prilikom posjete Americi – kazao je on.Misteriozna smrt

Nikodije Mitrović iz Beograda, koji je u Titovoj Jugoslaviji bio hapšen i osuđivan zbog saradnje sa četnicima Draže Mihailovića , otkrio je zanimljive detalje o Kavaji.

– Nikolu Kavaju, atentatora na Tita, lično sam upoznao tek kad se vratio u Beograd, a dok je bio u zatvoru u Americi više puta smo telefonom razgovarali. Kavajin brat je imao sina koji je bio poručnik Jugoslovenske vojske i imao je stan na Novom Beogradu. Kada su Amerikanci pustili iz zatvora Nikolu Kavaju, pokušali su da ga vrate u Jugoslaviju. Odveli su ga u London i sa lisicama na rukama htjeli da ga uvedu u Jatov avion. Pilot cijele noći nije smio da poleti, jer su mu u Beogradu rekli da ga ne smije primiti u avion. Kavaju su vratili u Ameriku ponovo u zatvor i posle dva-tri mjeseca ponovo su pokušali da ga vrate u Jugoslaviju, odveli su ga u Atinu i obukli ga u odjeću stjuarda i tako je ušao u Beograd.

Pratila su ga dvojica američkih policajaca koji su porijeklom Srbi i odveli ga na adresu njegovog sinovca. On je prijavio da mu je došao stric i Nikola Kavaja je dvije-tri godine proveo u Beogradu. Svi su znali ko je on ali mu nisu dozvolili da legalizuje svoj boravak, jer mu nisu dali ličnu kartu. Više puta se pisalo o njemu a bio je čak i na televiziji, ali zvanično nikad nije bio u Srbiji. On je išao u Sarajevo i dobio pasoš od Radovana Karadžića da bi mogao da putuje u Zagreb da podiže penziju.U američkim zatvorima ukoliko radiš, dobijaš platu i on je skupio oko 40.000 dolara i to je bila ta penzija koju su mu slali preko Zagreba, a ne preko Beograda. On je morao svakog mjeseca iz Bosne da ide u Zagreb da podigne penziju. U to vrijeme u Beogradu je na vlasti bio Vuk Drašković i on mu je dao stan u Dušanovoj ulici.

– Nikolu Kavaju su na kraju otrovali 2008. godine. Hranio se u jednom beogradskom restoranu. U poslednje vrijeme počeo je da pije i svi su znali da on tokom večere popije prilično. Taj put je popio dvije-tri čaše, to pričaju njegovi prijatelji, odjednom je počeo da se žali da mu nije dobro, da mu je muka. Kada su ga doveli, već u stanu počeo je da se hladi. Bio je otrovan! Sigurno je kelner u njegovu rakiju ćušnuo nešto. Njegova želja je uvijek bila da ga sahrane na Lovćenu, on je Crnogorac iz Peći, i Vuk Drašković je sredio da ga mrtvačka kola odvezu na Lovćen i tamo je sahranjen. To je platio Vuk Drašković.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci