Sedamnaest godina bez vječitog dječaka: Na današnji dan preminuo Dragan Radulović

Prošlo je tačno 17 godina otkako je umro jedan od najvećih crnogorskih pjesnika Dragan Radulović.

Za generacije djece Dragan je bio nezaboravni pjesnik njihovog odrastanja, a kritika mu je dala mjesto među čuvenim dječjim pjesnicima.

Rođeni Nikšićanin postao je poznat tako što je uređivao televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, a organizovao je i muzičke i književne festivale za djecu i omladinu.

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom. Ostao je upamćen i kao autor dokumentarnih emisija ”Mali veliki”, koje su nagrađivane na domaćim i međunarodnim fetivalima.

Radio je i dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”…

Bio je i voditelj čuvenog dječjeg festivala u Rožajama “Zlatna pahulja”, pa je nedavno pokrenuta i inicijativa da ovaj festival upravo nosi ime po njemu. Radulović je prije nekoliko godina dobio ulicu u Podgorivi dužini od 200 metara, od Moskovske ulice do Bulevara revolucije. Takođe, prošle godine otvoren i vrtić u glavnom gradu koji nosi njegovo ime.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993. godine, 18. septembar, Nagrada oslobodjenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Radulovićeve pjesme dio su obavezne školske lektire, a veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan.

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Bio je jedan od onih ljudi koji je uspio da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio i tako pronese slavu i grada u kome je rođen. Prema djeci se odnosio odgovorno i kao pravi roditelj, a i pored toga što je nosio jaku i odgovornu ulogu u našim životima, Dragan je uvijek pokazivao svoju stranu vječnog dječaka. Tako je naše djetinjstvo učinio bezbrižnim periodom života i postao i ostao istinski heroj našeg djetinjstva.

 

penzioneri.me/CdM

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci