Bol koji ne smijete ignorisati

Bol je osjećaj koji nas upozorava da je u tijelu nešto krenulo u lošem smjeru. Obično vrlo brzo shvatimo o čemu se radi. No ako bol dođe iznenada, traje duže nego obično, ili nam se čini drugačije nego inače onda postaje razlog za odlazak ljekaru. Stručnjaci sa yahoo.health-a upozoravaju na simptome koje ne smijemo ignorisati:

Bol u grudima

Kad bi ljudi bolje razumjeli suptilne znakove koje šalje naše srce mogli bi izbjeći niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osjećaju raznolikije simptome srčanog udara nego muškarci. Postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osjećaju ih i muškarci i žene. To je bol u grudima koja ne prolazi, pojava gubitka daha, te bilo kakav bol u gornjem dijelu tijela za koji nemamo logično objašnjenje. Ako osjetite bilo koji od ova tri simptoma odmah idite kod ljekara – ne čekajte.

Vrlo snažna glavobolja

Može biti znak znak migrene, ali ako nije praćena sa drugim simptomima migrene, iznenadna glavobolja može da upućuje na aneurizmu mozga. Aneurizma je abnormalno proširenje krvnih sudova. Cerebralni aneurizam  je abnormalno proširenje krvnog suda u mozgu. Krvni sud može da pukne, što brzo postaje opasno po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

“To može u par minuta da izazove oštećenje mozga, zato ljekara treba nazvati odmah nakon pojave ovog izuzetno jakog bola,” savjetuje  Elsa-Grace Giardina, ljekar sa New York-Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center.

Bolno ‘kucanje’ u zubu

Vjerojatno je došlo do oštećenja zubnog živca. Ukoliko niste na vrijeme popravili oštećenu zubnu gledj bakterije su se namnožile i došlo je do kvarenja. Ako zbog straha od zubara zanemarujete odlazak zubaru, imajte na umu da ne trune samo zub. Bakterije iz zuba se šire krvotokom i oštećuju srce i pluća.

Oštri bol sa strane

Čini li vam se kao da vas nešto ozbiljno “probada” s desne strane trbuha, mučno vam je i imate temperaturu, možda je došlo do upale slijepog crijeva. Kod žena je druga mogućnost – cista jajnika. Ciste obično nijesu opasne i nestanu same od sebe, no ako dođe do pucanja izaziva snažan bol.

U oba slučaja čeka vas hitni hirurška intervencija. Ne operišete li upaljeno slijepo crijevo ono može da pukne. Problematičnu cistu također treba odmah izvaditi, jer u roku od nekoliko sati može da poremeti krvotok u jajnicima.

Neugodnost u abdomenu koju prate nadutost i gasovi

U zadnjih mjesec dana osjećate se neuobičajeno naduto. Osim toga nemate ni apetit kao nekad. Ako je riječ o novim simptomima, u najgorem slučaju imate rak jajnika. Među ranim simptomima raka jajnika američko udruženje ginekologa je uvrstila nadutost, bol u području zadnjeg dijela dijela stomaka I probleme s apetitom. Osjećate li ove simptome gotovo svakodnevno duže od dva ili tri nedjelje upozoreni ste. Zakažite pregled kod ginekologa i obavijestite ljekara o uočenim simptomima.

Bol u leđima i trnci u prstima

Ako ste nedavno kopali u vrtu ili nosili namještaj ne brinite. Ako bol ne prestaje možda treba da se javite fizijatru. Možda se ukliještio nerv u kičmi. Ako ne popravite lištetu mogli bi imati trajno oštećenje nerva.

Bol u nozi i oticanje

Zglob vam je posebno osjetljiv na određenom mjestu, vidljivo natečen, crven i povišene topline. Možda imate duboku vensku trombozu. Poznatije i kao krvni ugrušak. Ne masirajte područje i ne pokušavajte da ublažite bol dužim hodanjem. Ukoliko se ugrušak oslobodi otići će kroz vene i može da završi u plućima i zaustavi dotok kiseonika. Odmah posjetite lijekara. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazaće o čemu je riječ.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci