PRERANO SE OBRADOVAO! PENZIONER IZ BAČKE PALANKE OSTAO BEZ POLA MILIONA: Cela Srbija je pričala da je dobio državu na sudu, a evo šta se desilo na kraju…

Viši sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i preinačio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bačkoj Palanci kojom je ranije presuđeno da PIO penzioneru vrati iznos koji mu je uskraćen po zakonu o umanjenju penzija iz 2014.

Ovom odlukom odbijena je tužba i zahtev za isplatu penzionera J. M. iz Bačke Palanke. Kako se navodi u odgovoru Insajderu, Viši sud je ovakvu odluku doneo jer je ocenio da je PIO samo poštovao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je i propisao isplatu umanjenih penzija.

Viši sud je, obrazlažući svoju odluku o odbijanju tužbe penzionera za vraćanje oduzetog dela penzije, ocenio da u postupanju PIO fonda nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada.

“Do isplata umanjenih penzija došlo je na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pa je tuženi PIO Fond bio dužan da postupa u skladu s ovim Zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra pripadajućim, odnosno isplaćenim“, navodi Viši sud u odgovoru Insajderu.

Sud je, kako se dodaje, naveo i da je pomenutim zakonom predviđeno da će se prilikom isplate, iznos penzije čija visina je već bila utvrđena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, procentualno umanjiti, tako da je tuženi PIO Fond u svom radu zapravo samo primenjivao Zakon po kome je on bio i ovlašćen, a ujedno i obavezan.

„Prilikom odlučivanja cenjena je činjenica da je taj zakon – Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija u spornom periodu bio na pravnoj snazi u Republici Srbiji, dakle važio je, s obzirom na to da je Rešenjem Ustavnog suda Republike Srbije iz septembra 2015. bila odbačena inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti”, dodaje se u odgovoru Insajderu.

Inače, presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci prvo je stigla u Apelacioni sud u Novom Sadu da bi se on 10. januara ove godine proglasio nenadležnim jer se radilo o sporu male vrednosti nakon čega je predmet prosledio Sudu u Novom Sadu.

Podsetimo, u decembru prošle godine Osnovni sud u Bačkoj Palanci doneo je prvostepenu presudu kojom je naloženo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da penzioneru J. M. nadoknadi iznos koji mu je smanjen od iznosa penzije primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

PIO fond je po toj presudi bio obavezan da penzioneru isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. s pripadajućom kamatom.

Kako su preneli mediji, u presudi je navedeno da je ovakvo umanjenje penzije u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku.

“Po stanovištu suda tuženi je bio dužan da za sve korisnike, pa i tužitelja kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku”, navodi se u presudi.

 

penzioneri.me/Insajder

 

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci