Crna Gora: Deficit Fonda PIO 70,6 miliona evra

Deficit crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja iznosio je za šest meseci 2019. godine 70,6 miliona evra ili 33,3 odsto.

Deficit crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (Fond PIO) iznosio je za šest meseci 2019. godine 70,6 miliona evra ili 33,3 odsto, rekao je Dušan Perović, direktor te institucije.

“U odnosu na isti period prošle godine, deficit Fonda PIO je manji za 1,45 odsto. Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda, koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta”, rekao je, kako prenosi RTCG, Dušan Perović podgoričkom listu Dan.

Perović kaže da je prosečna penzija isplaćena za jun mesec 2019. godine iznosi 288,67 evra. Prosečna penzija veća za 4,87 evra ili 1,72 odsto u odnosu na decembar prethodne godine.

Najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 128,14 evra od 1. januara 2019. godine.

Najnižu penziju za jun primilo je 11.350 korisnika.

U odnosu na decembar 2018. godine, broj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja je povećan za 304 i trenutno iznosi 130.540.

Penziju preko 510 evra, koliko iznosi prosečna plata u Crnoj Gori, primilo je 10.660 penzionera.

U junu je penziju u iznosu preko hiljadu evra primilo 410 crnogorskih penzionera.

Broj korisnika penzije kojima je za jun isplaćena penzija ispod 200 evra je 38,66 hiljada. Penzija u iznosu ispod prosečne primilo je 65.300.

U Crnoj Gori, baš kao i u Srbiji, penzije se isplaćuju sa mese dana zakašnjenja.

“U ovaj broj nijesu uključeni korisnici srazmjerne penzije koji su pravo na penziju ostvarili samo za dio staža ostvaren u Crnoj Gori, dok za dio staža ostvaren u drugoj državi penziju primaju iz te države”, objasnio je Dušan Perović.

Podsećamo da je u jednom momentu 2014. godine bila dovedena u pitanje i isplata penzija u Crnoj Gori. Tada su najavljene reforme penzijskog sistema: Neka krivično odgovaram, ali penzije će se isplaćivati

 

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci