IŠIJAS I PRIRODNI LEKOVI: kako da izlečite bol u leđima uz pomoć 10 efikasnih a prirodnih lekova

Išijas nastaje usled iritacije ili povrede išijadikus nerva, najvećeg nerva u telu koji počinje iz kuka, grana se kroz noge i završava u podnožju. U išijasu, nerv biva stegnut, što za posledicu ima bol, ukočenost, peckanje, grčeve i slabost u mišićima nogu.

Srećom, postoje stvari koje se mogu uraditi da bi se olakšali simptomi i neke efikasne tehnike koje možete lako primeniti sami.

Išijas nastaje usled iritacije ili povrede išijadikus nerva, najvećeg nerva u telu koji počinje iz kuka, grana se kroz noge i završava u podnožju. U išijasu, nerv biva stegnut, što za posledicu ima bol, ukočenost, peckanje, grčeve i slabost u mišićima nogu.

Bol išijasa i drugih neuroloških simptoma su povezani sa osnovnim stanjem, kao što su degenerativne bolesti diska, kičmene stenoze (suženje nervnog prostora) ili hernije diska (napuknuće diska).

1.Jačajte svoje trbušne mišiće i torzo

Jačanjem stomačnih mišića i torzoa, vi ćete istovremeno raditi na snazi leđa i sprečavanju povreda poput išijasa.

Kada radite na stomačnim mišićima, potrebno je da izvodite vežbe simetrično. Ako ojačate jednu grupu mišića, a ignorišete onu drugu, išijas vam može pogoršati stvari. Uvek je potrebno da uradite isto sa obe strane tela: ako vežbate jednu ruku ili nogu, radite isti set sa suprotnom rukom ili nogom.

Treba raditi vežbe joge za olakšanje išijadikus bola, a prepručljiv je pilates i plivanje.

Koristite Aleksandar tehniku – tehnika koja oslobađa telo tenzije i poboljšava držanje i koordinaciju.

Vežbe koje se izvode bez upotrebe bilo koje opreme ili aparata. Koristite težinu vašeg tela, takođe poznatu kao trening telesne mase.

2. Promenite vaše navike

Svi mi imamo svoje male navike. Možda nosite ranac preko jednog ramena? Pokreti asimetričnog položaja stvaraju veći pritisak na jednoj strani tela a to može da izazove išijas.

Ključ je da postanete svesni vaše rutine i da ih menjate.

Adaptacija radne sredine je veoma važna. Na primer, ako provodite dosta vremena ispred računara, proverite da li se stolica, sto i tastatura uklapaju u vašu visinu. Specijalista ergonomije vam može pomoći da procenite svoju radnu sredinu. Takođe morate biti svesni činjenice, da ako sedite za stolom previše sati, može izazvati bolove u leđima.

 3. Radite na ispravnom držanju

Mi sami smo krivi za nepravilno držanje.

Dobro držanje znači da su glava, vrat, leđa, zadnjice i noge u ravni. Posmatrajte sebe. Ako ste se iskrivili, ispravite to. Neki joga položaji mogu biti posebno dobri za ponovno razvijanje ispravnog stava.

Ako je jedna noga znatno duža ili kraća od druge, to može da utiče na način držanja i hoda.

 4. Istezanje

Istezanje je jednako važno uvesti u svakodnevnu rutinu a ne samo kada želite da vežbate.

Istezanje razdvaja uske strukture, sprečava grčeve, produžava i jača mišiće. To će sprečiti išijas.

Ako vaša radna rutina uključuje mnogo ponovljenih pokreta, pokušajte da u minutima pauze radite istezanje.

 5. Teret podižite pravilno

Da li ste ikada primetili kako malo dete podiže teret? Savijte se u kolenima i podižite teret, koristeći mišiće nogu a leđa držite ravno.

Nažalost kako starimo gubimo ovaj savršen i siguran način za pomeranje.

Kada želite da nešto podignete, približite se objektu i proverite da li imate solidnu osnovu. Savijte kolena i neka jaki mišići nogu i zadnjice preuzmu opterećenje. Držite leđa pravo da zaštitite diskove, ligamente i druge strukture u donjem delu ledja.

6. Opuštanje

Ljudi nose svoju mentalnu i fizičku tenziju u raznim delovima tela. Skupljeni mišići mogu usvojiti neobične i nezdrave položaje i počećete da se krećete na asimetričan način.

Odvojite vreme za opuštanje jer vaš mozak kontroliše svoje mišiće a vi morate da kontrolišete svoj mozak, tako što šaljete prave signale.

Ovo se može koristiti za sprečavanje išijasa i ublažavanje hroničnog bola. Ako želite da smanjite stres, možete koristiti eterična ulja.

7. Olakšajte sebi rad

Nošenje teških opterećenja može ponekad da se izbegne uz malo organizacije i dalje planiranje. Često se nađemo u situaciji da nepotrebno nosimo teške knjige i gomilu papira.

Nabavite dobar ranac na primer, vodite računa da opterećenje bude podjednako na leđima ili rukama.

8. Nosite odgovarajuće cipele

Cipele imaju posebnu svrhu. One bi trebale da vam pruže solidnu osnovu, daju vam dobar balans i podrže noge. Ukoliko to ne uradite, vi ćete početi da se prilagođavate njima i njenim nepravilnostima.

Ako ste zabrinuti za išijas, nosite ravne cipele većinu vremena, nikako visoke potpetice. Nosite cipele koje se uklapaju pravilno i daju vam podršku.

9. Nosite abdominalni pojas

Abdominalni pojas vrši pritisak kako treba i usklađuje vaše mišiće. Može se nositi nekoliko nedelja i može vam pomoći da se oporavite od bola a posebno je dobar za one koji pate od bolova u kičmi, artritisa i spondiloze.

Pojas vas čini da budete svesni svog položaja i podstiče vas da se to ispravi. Međutim treba ga koristiti samo u kratkim vremenskim intervalima i u kombinaciji sa vežbama.

10. Proverite svoj rutinu za vežbanje

Ponekad vežbe mogu izazvati bol. Ukoliko smatrate da stvari postanu još gore posle vežbanja, joge ili jutarnjeg trčanja, prestanite sa tim na nekoliko dana.

Obratite pažnju ako se bol smanjuje ili nestaje. Zatim, radite vežbe kao i ranije ali jednu po jednu. Na ovaj način moći ćete da prepoznate koja vam ne prija i eliminišete je zauvek.

Za bilo koju vrstu bola koja ne jenjava, obavezno se obratite lekaru. Potražite savet od vašeg fizioterapeuta koje vežbe smete da radite.

 

penzioneri.me/Webtribune.rs

Slične novosti

Fondacija Blažo Sredanović: 20.000 eura penzionerima sa Cetinja
Novosti, Porodica, Treće doba
shares320 views

Fondacija Blažo Sredanović: 20.000 eura penzionerima sa Cetinja

Ana Ana - jun 12, 2024

Na sjednici održanoj 20. maja 2024. godine, članovi Upravnog odbora Fondacije Blažo Sredanović su donijeli odluku o dodjeli 20 hiljada eura pomoći ekonomski…

Vladimir Drobnjak na čelu Fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares120 views

Vladimir Drobnjak na čelu Fonda PIO

Ana Ana - jun 11, 2024

Finansijski ekspert Vladimir Drobnjak novi je direktor Fonda PIO, saznaje Portal RTCG. To je odluka Upravnog odbora Fonda PIO. Upravni odbor Fonda PIO…

Upravni odbor Fonda PIO mijenja Aligrudića
Novosti, Penzije, Treće doba
shares150 views

Upravni odbor Fonda PIO mijenja Aligrudića

Ana Ana - jun 11, 2024

Upravni odbor Fonda PIO danas bi trebalo da promijeni vršioca dužnosti Fonda PIO Ranka Aligrudića, saznaje “Dan”. Aligrudiću je juče istekao mandat vršioca…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci