KAKO SREDITI VRT ILI TERASU: 6 grešaka koje mogu da upropaste i najlepše dvorište

Glavni saveti o o izboru biljaka, dekoraciji, popločavanju staza, rasveti…

Kao i kad uređujemo kuću, tako nam se i kod sređivanja dvorišta ili balkona može potkrasti neka greška zbog koje naš prostor neće izgledati najbolje ili biti funkcionalan. Zato o svemu treba voditi računa, a evo koje greške najčešće pravimo kada opremamo baštu ili terasu.

VRTNA DEKORACIJA

Možda su vam baštenski patuljci prirasli srcu, ali sigurno znate da su oni bili popularni još pre dvadesetak godina. Zato je vreme da ih sklonite iz vrta i nabavite ili napravite nove ukrase koji će vam ulepšati dvorište. Patuljke sačuvajte, možda opet uđu u modu.

LOŠA RASVETA

Često se dešava da kada opremamo stan loše odaberemo i isplaniramo rasvetu koja ističe pogrešne delove našeg stana, a one vredne pažnje ostavlja u mraku. Rasveta u vrtovima i na balkonima jednako je važna, pogotovo ako volite da boraviti na otvorenom do dugo u noć. Izboru dvorišnih rasvetnih tela najčešće se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo su ona najbolji način da napravite prijatnu atmosferu.

POPLOČAVANjE STAZA

Kvalitet pločica koje koristite za baštenske staze, terasu i druge spoljašnje prostore veoma je važan. Najbolje pločice za terase i balkone izrađene su od betona ili prirodnog kamena, debljine su oko pet santimetara i grublje su površine da bi sprečile klizanje. Izbegavajte da sami postavljate ove pločice sem ako baš niste stručnjak, jer će majstor u obzir uzeti i sve probleme koji mogu da se pojave na terenu, poput strmina ili klizišta.

GOMILANjE STVARI

Nije dobro da u prostor samo dodajemo nove predmete a da se pritom nismo rešili starih komada nameštaja koji su već odavno „odradili svoje“ ali nam je žao da ih bacimo. Tako dvorište ili balkon možemo da pretvorimo u skladište umesto u prostor u kojem ćemo se osećati lepo i nesputano. Previše stvari neće izgledati lepo ni u najvećem dvorištu ili na terasi.

POPUSTI MAME

Popusti nas mame na svakom koraku, a u vrtnim centrima naročito. Pokušajte da odolite i da ne kupujete nešto samo zato što je na popustu jer to ne znači ni da vam treba, niti da je to kvalitet koji će potrajati. Dobro razmislite da li vam je nešto neophodno i kupite stvar na popustu samo ukoliko je u pitanju kvalitetna baštenska stolica ili ljuljaška jer ćete se pokajati kada već za koji mesec budu izgledali otrcano ili se polome.

RASPORED STABALA

U trenutku kada odlučite da je došlo pravo vreme za novo drvo u dvorištu, razmišljajte dugoročno i u skladu s tim birajte šta ćete i gde da posadite. Pojedino drveće izrašće veoma veliko, imaće široke krošnje, ali i korenje koje može da napravi probleme, raširi se pod temelje kuće ili „pređe“ u komšijsko dvorište. Drveće nemojte birati samo po lepoti ili zato što ga svi imaju u dvorištu, a ukoliko o tome ne znate mnogo pitajte stručnjake ili se o karakteristikama drveta informišite na internetu.

 

penzioneri.me/Večernje novine V.N.

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci